• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Dividendele speciale, un „remake” de succes

18 Sep 2017
Sfatul expertului

Companiile de stat vor plăti de două ori dividende în acest an, o premieră pentru fanii pieţei de capital.

Vestea că statul cere din nou dividende de la companiile listate la bursă unde este majoritar (dar şi de la cele nelistate, vezi Hidtroelectrica) a creat ceva vâlvă la Bursa de Valori. Mai ales într-un an în care oricum se plătiseră dividende generoase din partea companiilor de stat având în vedere solicitarea autorităţilor că 90% din profiturile raportate să meargă spre fondul de dividende din 2017. Ba, mai mult, Romgaz şi Conpet distribuiseră dividende speciale în vară, alocand suplimentar o parte din rezerve (adică din sumele strânse treptat din profiturile anilor trecuţi).

În primăvară, anticiparea unor dividende „grase” (Romgaz de pildă a oferit 3,8 lei dividend brut raportat la cotaţii de 33-34 lei/acţiunea în preajma datei ex-dividend) urcase susţinut cotaţiile începând din martie-aprilie. Se va repetă povestea acum la Transectrica, Transgaz, Romgaz, Conpet, Nuclearelectrica care se pregătesc de a doua rundă de dividende? Nu cumva companiile sunt decapitalizate în acest mod, vor face investiţii mai puţine şi vor trebui să se împrumute pentru asta, fapt ce se va reflecta asupra cotaţiilor acţiunilor?

La prima întrebare, răspunsul depinde de context. Dacă climatul economic şi politic intern nu suferă convulsii iar cel extern nu se deteriorează brusc probabil că vom vedea trend ascendent pe acţiunile care vor plăti a aoară dividende în acest an. La a doua întrebare, răspunsul e mai degrabă nu. Sigur, nişte bani în plus nu stricau în cămară acestor societăţi dar anii trecuţi au demonstrat că managerii nu ştiu să folosească rezervele acumulate, investiţiile fiind amânate în dauna plasării banilor în depozite şi titluri de stat. Ei bine, statul le-a arătat că preferă să-şi ia singur banii cu care companiile de stat îl împrumutat periodic iar asta o să fie învăţătură de minte anii ce vin: banul nefolosit se pierde, mai ales când majoritarul are găuri serioase de astupat în bugetul public.

18.09.2017

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter