• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Cum ni se speculează vulnerabilităţile

14 Mar 2017
Sfatul expertului

Cine călătoreşte des cu RATB-ul a observat afişe lipite mai peste tot („Metodele hoţilor”) în care călătorilor li se explică în detaliu câteva din cele mai des întâlnite înşelătorii.

Aflăm cum se organizează hoţii pentru celebra metodă a „accidentului”, cum pretind că vor citi contoarele de apă, gaze, energie electrică doar pentru a şterpeli câte ceva când proprietarul nu e atent (idem la adusul pomenilor în casă), cum se speculează dorinţa unui câştig facil în cazul promoţiilor de la supermarket sau a premiilor consistente câştigate la diferite concursuri organizate de televiziuni sau companii telecom.

Care e filosofia din spatele acestor strategii? Fie se speculează falsele oportunităţi (vezi câştigarea unor premii consistente pentru care trebuie să achiţi însă o taxă de expediţie sau nu ştiu ce impozit), lipsa de vigilenţă în faţa însemnelor oficiale (citirea contoarelor de falşi angajaţi ai companiilor de utilităţi care se pun pe sterpelit când proprietarul nu e atent sau promoţiile de la supermarket explicate de pretinşi angajaţi ai acestuia), credulitatea dublată de empatie (vezi acceptarea în locuinţa a unor persoane care oferă pomană şi care se pun pe furat când gazda nu e atentă sau care dăruie obiecte pretins de valoare de la răposat în schimbul unora de valoare mai mică de la gazdă) şi emoţia puternică în faţa necazului unui apropiat dublată  de dorinţa de a-l ajuta imediat (metoda „accidentul”).

Cum te poţi blinda în faţa acestor tentative? Nu există tehnică universală pentru că hoţii inventează mereu altceva dar ar trebui să ai în vedere că:

 • nu există de regulă nimic gratis iar când ceva e prea frumos să fie adevărat de regulă nu e; întreabă-te de 10 ori de ce un obiect e mult mai ieftin decât ar trebui şi de ce ţi se oferă atât de „dezinteresat”.
 • citirea contoarelor se face de regulă într-un anumit interval de timp, anunţat de operator; cei care sună la uşa în afara graficului ar trebui trataţi cu neîncredere.
 • e suspectă orice cerere din partea unui apropiat sau a unei rude dacă nu poţi lua legătura cu aceasta (hoţii pretind uneori că poliţia a confiscat telefonul rudei care a făcut accidentul). Oricum, nu reacţiona impulsiv, respiră adânc şi fă nişte verificări pe cont propriu (telefon la poliţie, la spital, contactarea rudei care are probleme)
 • ideea de „pomană” nu presupune în niciun caz un schimb iar când persoane necunoscute vor să ofere câte ceva n-ai niciun motiv să le primeşti în casă, îţi pot oferi ce au adus şi din prag.
 • nu poţi câştiga concursuri la care nu ai participat şi nu e normal să ţi se pretindă taxe de expediţie pentru a intră în posesia premiului nici la concursurile la care ai luat parte (uzual, fie taxele de expediţie se deduc din valoarea premiului, fie sunt suportate de organizator).

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter