• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum forțează Marcel băncile comerciale să urce dobanzile. 5 efecte ale îmbătrânirii populației

09 Mai 2019
Sfatul expertului

 Când a cunoscut-o pe Ioana, Marcel  era director de achiziții într-o multinațională. Ioana  râdea de el și-l făcea “corporatist” pentru că pe cartea lui de vizită scrisese cu litere aurii bold italic “Buyer”. Gata, Marcelle, nu mai știm românește?, îl tachină ea, iar Marcel  se înroșea jenat, bâiguind șoptit că nu el și-a comandat cărțile de vizită, ci șefii lui cei mari. Când i l-a prezentat părinților, tatăl Marcelei auzindu-l cum se recomanda (“buyer”) s-a prezentat pe măsură : “Dan, home owner. Pensioner”. Marcel  a făcut ochii mari și a înghițit miștoul.

 


Ioana nu avea serviciu, deși își construise profiluri pe toate site-urile de joburi. N-o suna nimeni, deși terminase ingineria textilă “la stat”. S-au căsătorit în 2008, iar la câteva luni, a rămas și Marcel  fără job. Stăteau seară de vorba tot mai deprimați. Aveau ei o mică rezervă din banii de nuntă, mai pusese și Marcel  ceva deoparte, dar mai mult de un an nu le ajungeau oricât ar fi tras de bani. Până la urmă au decis să amâne momentul conceperii unui copil. “Nu e momentul, nu avem din ce să-l crestem”, s-au pus amândoi de acord.
 
 Din păcate, situații că cea mai sus descrisă sunt multe. Foarte multe. Sunt cupluri care nu fac copii pentru că vor să avanseze în carieră și copilul i-ar încurcă. Alte cupluri nu pot să facă, în ciudă tratamentelor urmate. Altele vor să strângă ceva bani că să aibă ce să-i ofere. Dar nu au niciodată “destul” și amâna conceperea. Pe termen nedefinit.
 
 Firește, nu poți impune nimănui să facă copii. Sunt drame individuale în care nu ai voie să te bagi. Dar există un cerc vicios din care nu se va ieși fără că cineva să vina cu măsuri de stimulare a natalității.
 
 Efectul numărul 1: Mulți români nu fac copii pentru că situația lor economică e dificilă. O duc prost, mai pe românește. În acest fel populația îmbătrânește, cheltuielile sociale ale Statului (cu pensii, salarii) sunt tot mai mari, veniturile sunt mai puține (forță de muncă scade), iar pentru a acoperi această diferență e nevoie de bani. Iar banii asta suplimentari vin din taxe suplimentare sau dintr-un cuantum mai mare al actualelor taxe. În consecință, situația economică se înrăutățește și mai tare, iar cuplurile noi că și cele existențe vor mai amâna și mai motivați conceperea unui copil.
 
 Efectul numărul 2: Mai sunt și alte efecte ale deciziei lui Marcel  și Ioanei de a nu face copii. Pe termen mediu și lung, forță de muncă scade, pentru că vor intra în câmpul muncii tot mai puțini români. Având tot mai puțină populație activă,  va există o presiune salarială asupra angajatorilor. Angajați tot mai puțini asta înseamnă: că se vor “vinde” mai scump. De regulă, salariile mai mari din această cauza se duc în prețuri  de vânzare mai mari (că altfel de unde să le dea patronul bani mai mulți). Prețuri mai mari înseamnă inflație. Inflație înseamnă dobânzi de politică monetară mai mari. De aici, scumpirea și a dobânzilor la credite de către bănci. (Sigur, scenariul este simplificat la maxim, dar grosso modo acesta este mecanismul de transmisie în economie a îmbătrânirii populației).
 
 Efectul numărul 3: Creșterea vârstei de pensionare ar putea fi o soluție pentru îmbătrânirea populației. Încolo ne îndreptăm, asta e clar. Dar nici asta nu rezolvă problemă de fond. Efectul creșterii vârstei de pensionare va fi resimțit diferit, în funcție de venitul fiecăruia. Cei cu venit mai ridicat care au reușit să pună niște bani deoparte vor fi mai puțin afectați decât cei care sunt plătiți prost și care vor fi nevoiți să rămână în câmpul muncii pentru ca nu-si permit sa se pensioneze. Iar acestia din urma vor avea de facut fata unor cheltuieli de sanatate mai mari probabil (supra-solicitand organismul accelerezi vulnerabilitatile biologice)

Efectul numarul 4: E drept ca o crestere a numarului de pensionari va duce la formarea si dezvoltarea unui business in zona bunurilor si serviciilor legate de persoanele in varsta (de exemplu, case de batrani, servicii de asistenta samd). Asta e si o idee de afaceri, ca sa fiu mai exact.

Efectul numarul 5: Imbatranirea populatiei inseamna alocarea unor sume mai mari de bani pentru asistenta sociala si pensii, ceea ce ar putea amputa din sumele destinate altor investitii ale Statului. Adica rate mai mici de crestere economica, cu ttot ce inseamna asta pentru cercul vicios pe care ne aflam.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter