• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cu sau fără bulă imobiliară

26 Iun 2017
Sfatul expertului

Creşterea preţurilor caselor este tot mai vizibilă iar întrebarea de 100 de puncte este în ce măsură este vorba de un fenomen sustenabil?

Potrivit indicelui imobiliare.ro, calculat pe baza preţurilor de vânzare introduse de proprietari şi agenţii imobiliari, avem la nivel naţional o creştere a preţurilor cu 11% faţă de mai 2016, până la 1.114 euro/mp util. Pentru Bucureşti de pildă, creşterea a fost de numai 6,8%, până la 1.203 euro/mp util. O garsonieră într-un bloc nou din Bucureşti costă în medie 1.243 euro/mp şi 1176 euro/mp într-un bloc vechi, ceea ce înseamnă că un astfel de imobil de 25 mp utili ar ajunge la 31.000 euro. Or, 31.000 euro este încă mult sub legendara garsonieră de 70.000 euro din Militari pe vârful bulei speculative din 2006-2008.

S-a construit mai mult între timp, preţurile terenurilor au mai scăzut, băncile privesc cu mai multă prudenţă raportul rată/venituri al debitorilor astfel încât recordurile din anii bulei imobiliare nu s-au mai atins. Ar fi şi greu cât timp nu s-au schimbat încă generaţiile iar cei care s-au îndatorat în urmă cu 10 ani, în valută, păstrează vie amintirea emoţiilor la creşterea cursului de schimb şi majorarea valorii ratelor, asta în timp ce la job erau anunţaţi că trebuie să renunţe la o parte din bonusuri.

Dincolo de astea, există şi altă barieră emoţională care frânează entuziasmul debordant al speculatorilor. Visul îmbogăţirii rapide după aderarea la UE, când veniturile românilor urmau să le egaleze relativ repede pe cele ale europenilor din ţările mai dezvoltate, a fost spulberat. Veniturile au mai crescut după aderare dar în paşi mărunţi şi nu sunt semnale că recuperarea decalajelor în ceea ce priveşte puterea de cumpărare s-ar face într-o singură generaţie.

Să însemne însă că actualii debitori sunt lipsiţi de griji? În niciun caz. Este adevărat că preţurile nu sunt la fel de mari ca în perioada de glorie a imobiliarelor dar dobânzile sunt la minime istorice. Orice majorare a lor se va simţi în valoarea ratelor iar pentru ca acestea să se dubleze nu e nevoie decât ca indicele Robor să ajungă la 4-5% (la creditele ipotecare marja băncii este în jurul a 2% acum iar Roborul a coborât sub 1%). Deci mare atenţie!

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter