• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cele mai bune sfaturi pe care le-am primit despre bani

24 Mar 2019
Sfatul expertului

Nu au fost nici în facultate, nici la masteratul făcut, deși ambele erau specializări în domeniul financiar. Cele mai bune sfaturi au fost de la bunicii și părinții mei.

Nu spun că în facultate nu am deprins obiceiuri financiare sănătoase, spun doar că cele mai bune recomandări mi le-au dat ai mei. Și am înțeles asta abia când un coleg mai mic cu 30 de ani decât mine m-a rugat să-i dau câteva sfaturi despre relația lui cu banii.


1. Nu cheltui niciodată toți banii pe care-i câștigi

Asta o știu de la bunicul, care lucra la CAP dar făcea și căruțe pentru consătenii din satul acela maramureșean. O parte din bani îi dădea bunicii, nepoților ne dădea câte 5 lei/săptămână. o altă parte îi ținea pentru el, iar restul îi depunea la bancă (la CEC, pe vremea aceea). Ideea e că permanent avea la dispoziție o rezervă de bani pentru momente neprevăzute.

2.Pune accent pe cash

Banul e rege, însă doar atunci când îl ai. Dacă ai 1000 de lei pe card iar rețeaua e picată, se cheamă că nu ai nimic. Ține permanent în casă o rezervă de cash.

3.Începe să economisești de când ești tânăr

Nu lăsa asta pentru când vei avea 50 de ani pentru că s-ar putea să fie prea târziu. Dacă pui lunar 50 de lei deoparte, peste 10 ani ai să te miri de câți bani ți se adună în cont

4. Dacă îți crește salariul, nu îți crește cheltuielile cu suma cu care ți-a crescut salariul. Te obișnuiești cu un stil de viață pe care apoi, dacă vine o criză, va fi greu să-l înlocuiești.

5. Încearcă să faci diferența dintre dorință și necesitate. Uite un exemplu: un avion personal pentru mine este o dorință, dar în mod clar nu e o necesitate. Așa că nu mi-l voi cumpăra (dincolo de faptul că nu am banii necesari)...

Toate aceste 5 sfaturi le stiu de la bunici si parinti. Sunt sfaturi de bun simt, pe care nu ezit sa le dau oricui.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter