• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cea mai mare dobândă

30 Ian 2017
Sfatul expertului

Am nesocotit toate urările de sănătate pe care le-am primit în prima parte a vieții. Pe atunci, a mă simți bine în corpul meu era ceva atât de firesc, încât orice urare de și mai multă sănătate mi se părea absurdă și învechită, precum o formulă de adresare în care interlocutorul îmi spunea „duduie” și-mi vorbea cu „dumneata”. Bieții domni în etate sau bietele doamne pe care le consideram ofilite de la înălțimea obrăzniciei tinereții mele mi se păreau potriviți să-și ureze sieși sănătate, tinerețe, vigoare, nu mie, care le aveam pe toate.

Apoi viața a avut grijă și, dăruindu-mi șansa extraordinară să cresc și, hai să spunem lucrurilor pe nume, să îmbătrânesc, m-a făcut să prețuiesc din ce în ce mai mult o asemenea urare. Da, vreau sănătate, pentru că între timp am constatat că până și o banală durere de cap mă scoate din circuit, că o durere de spate nu îmi îngăduie să-mi ridic copiii în brațe, ca să nu mai vorbim de bolile grave, care pândesc după colț și după rid, gata să ne înhațe toată fericirea, la care nici nu am curaj să mă gândesc. Totuși, o fac. Și de aceea, deși e mai comod să eviți neliniștile, m-am învățat să merg la controale și să aleg cheltuiala unei consultații, decât risipa unei vieți întregi. Căci atunci când iubești, vrei să fii acolo pentru cei dragi, vrei să prelungești fericirea, iubirea, miracolul.

Aruncăm cu banii pe tot felul de prostii, dar consultațiile și analizele ni se par prea scumpe. Eu am decis să dau 200 de lei pe o ecografie bună, decât 200 pe un prânz înțesat de calorii într-un restaurant de fițe. Prefer să investesc timp în mersul preventiv la medic decât să-mi răpească timpul suferințele ivite din necunoaștere și nepăsare. Iar banii pe care altădată poate i-aș fi fumat sau risipit în petreceri cu multe bunătăți, îi preschimb în bunătăți pentru relaxare, în ore la spa, în masaje, în timp pentru sport și meditații, în cursuri frumoase, din care să învăț să trăiesc mai mult și mai tihnit. Căci sănătatea nu are preț, iar tot ceea ce investim în starea noastră de bine ne întoarce cea mai mare dobândă: fericirea.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter