• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce factori vor influența mersul bursei în 2018

08 Ian 2018
Sfatul expertului

Foamea statului de bani, noile listari, contextul internațional și raportările financiare vor dicta traiectoria principalilor indici ai pieței.

Aparent surprinzător-mai ales pentru cei intrați în piața de acțiuni la mijlocul anului trecut-bursa românească și-a inversat trendul de creștere în a doua jumătate a anului astfel încât, per total, performanța indicelui BET s-a redus de la o apreciere de peste 20% în iunie la mai puțin de 10% la finalul lui 2017. Ce determinase creșterea furibundă din prima jumătate a anului? Anunțul dividendelor speciale la companiile energetice de stat. Dorința de a ține deficitul public sub control a făcut ca statul să ceară companiilor unde era acționar majoritar ca, pe lângă cele 90 procente din profit distribuit spre fondul de dividende stabilite la începutul anului, să suplimenteze acești bani cu sume trase din rezervele companiilor. Așa s-a ajuns ca acțiuni precum Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica, Transelectrica, Conpet să ofere dividende cu un randament de peste 10%, un câștig notabil dacă ne raportăm la dobânzile bancare ce par înghețate sub 1% la scadențele de până la 12 luni. Corecțiile care au apărut imediat după trecerea datelor de referință după care acțiunile nu mai erau purtătoare de dividende s-au amplificat în momentul în care soarta pensiilor private (fondurile de pensii sunt printre cei mai mari investitori la bursă) a devenit obiect al dezbaterii publice. Din fericire, această evoluție lasă destul loc de creștere pieței pentru 2018, indicii românești având în 2017 performanțe mai slabe decât omologii lor din regiune.

Pentru 2017 mă aștept ca foamea statului de bani să rămână la cote înalte astfel încât pragul de 90% (rata de distribuție a dividendelor din profitul raportat) să nu fie clintit. Rămâne de văzut dacă se vor cere și în acest an dividende speciale de la companiile de stat, subiectul fiind mult mai sensibil acum deoarece se va putea lesne invoca de contestatari riscul decapitalizării companiilor vizate în contextul în care costul creditului crește (dacă vor renunta la rezerve acestea ar putea fi nevoite să se împrumute pentru investiții).

Listarea unui pachet minoritar din Hidroelectrica în 2018 este un prim pas absolut necesar pentru intrarea în pâine a Fondului Suveran de Investiții (cu fondurile astfel atrase s-ar putea demara investiții publice importante) iar acest IPO ar putea dinamiza întreaga bursă de acțiuni.

Mă aștept ca principalii emitenți să aibă rezultate pozitive în 2017, peste cele raportate anul anterior (vom cunoaște pe larg aceste date în februarie 2018), care să reflecte evoluția bună a economiei, consumul în creștere și costul relativ mic al creditului bancar din ultima vreme și aici avem încă un motiv de optimism privind bursa în acest an. Singurele semne de întrebare vin din plan extern, pietele de capital fiind la maxime istorice mai pest tot în lume. Schimbarea semnificativă a politicii monetare din partea marilor bănci centrale sau amplificarea unor tensiuni în plan militar sunt elemente de risc ce pot schimbă tabloul în general pozitiv la început de an.

Una peste alta, nu sunt motive de pesimism pentru 2018, cel puțin nu în acest moment astfel încât ne putem aștepta la o evoluție care să copieze în linii mari traiectoria bursei din 2017 –apreciere mai importantă în prima jumătate a anului urmată de ceva corecții de parcurs ulterior-iar vedetele pot fi, ca și anul trecut, tot companiile bune plătitoare de dividende. 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter