• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

În ce direcție o ia piața imobiliară în 2018?

03 Ian 2018
Sfatul expertului

Vestea proastă este că motoarele de creștere par gripate în acest moment iar cel mai pozitiv scenariu indică stagnare.

Să ne amintim care au fost factorii care au impulsionat până acum piața. Am avut în primul rând programul Prima Casă. Apoi dobânzile în scădere pe leu și o tendința evidentă de creștere a veniturilor populației dublată de optimismul care venea dinspre celelalte componente ale pieței de capital (bursa creștea la rândul său, cursul era în echilibru).

Cum arată lucrurile acum? Programul Prima Casă dă semne de oboseală și sunt tot mai multe voci care îndeamnă statul să se retragă sau măcar să reducă ponderea garanțiilor (50% acum) împreună cu sumele alocate pentru asta. Cât timp piața era blocată iar economia scădea, avea o noimă ca statul să ajute piața imobiliară dar acum intervenția sa nu face decât să alimenteze o nouă bulă, spun contestatarii programului. Poate mai pregnant decât programul statului, piață monetară pare să spună stop expansiunii creditelor imobiliare. Când Roborul scăzuse sub 1% era foarte accensibil un împrumut de 50-60.000 euro, echivalent lei, prin prisma ratelor la credite, având în vedere că împrumuturile acordate aveau în multe cazuri DAE în jur de 3%. Cu Roborul în creștere de la 1% la 2%, acești debitori își văd ratele majorate cu circa 25%, ceea ce nu e deloc comod, mai ales dacă au împins gradul de îndatorare peste 50% din venituri. Or, exemplul lor nu e deloc încurajator pentru alți amatori de împrumuturi.

Veniturile nu mai pot crește în același ritm (salariile bugetarilor au fost și așa destul de mult majorate) și asta este un motiv în plus de temperare a avântului celor care doreau împrumuturi. Bursa a dat înapoi pe final de an, când a pierdut cea mai mare parte a avansului acumulat în prima jumătate a lui 2018, la fel cursul de schimb (deprecierea leului afectează puterea de cumpărare și, implicit, capacitatea de rambursare). Trăgând linie, nu prea mai rămân motive care să alimenteze optimismul cumpărătorilor, aceștia putând fi momiți doar cu eventuale discounturi oferite de către dezvoltatori. Din acest motiv anticipez că în cel mai bun caz vom avea doar o stagnare a prețurilor în 2018, un motiv solid pentru cei care cochetează cu contractarea unui împrumut să fie mai temperați.


 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter