• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Câteva detalii care umflă costul Uber

27 Ian 2017
Sfatul expertului

Taxarea în funcţie de durata cursei, tariful dinamic şi anularea călătoriei din aplicaţie după confirmarea şoferului îţi scot bani mai mulţi din buzunar.

În mod normal folosesc serviciile de „ride sharing” (de fapt taximetrie mascată) doar în momentele foarte aglomerate când nicio firma mare de taximetrie locală nu îmi preia solicitarea fie prin aplicaţie (folosesc Taxi Clever), fie prin dispecerat. Am o aplicaţie Uber instalată pe telefon, dau comanda şi, dacă tariful nu este prea mare, plec cu Uber.

Da, tarifele pot fi mai mari decât cele uzuale pentru că vorbim aici de stabilirea „dinamică” a tarifului (când cererea creşte, creşte şi tariful). Cât de mare poate fi „tariful dinamic”? În zilele normale de lucru am văzut că poţi plăti de 1,2 ori, 1,3 ori şi până la 2 ori mai mult. Iar în cazuri speciale-noaptea de Revelion de pildă-poţi ajunge şi la de 8 ori tariful uzual pentru o cursă. Deci mare atenţie la tariful dinamic.

Dar cât costă totuşi o cursă cu Uber în mod normal? Ei bine, aici avem o sumă de factori nu doar tariful pe kilometru înmulţit cu numărul de kilometri. La Uber plăteşti o anumită sumă de bani şi pentru durata cursei, care se adaugă la tariful per kilometru. De exemplu în cea mai ieftină varianta de cursă, cu Uber X, avem 1,3 lei per kilometru plus 0,22 lei per minut plus 1,3 lei tariful de pornire.

Ia să vedem cât ne-ar costa o cursa de 10 kilometri cu Uber, plecând de la premisa că ajungem la destinaţie în 15 minute. Avem 1,3 lei pornirea+ 13 lei pentru distanţa parcursă+ 0,22x15 minute=17,6 lei.  O cursă cu o companie normală de taxi ar presupune minim 14 lei din start, tariful echivalent distanţei parcurse ( plus eventualul cost rezultat din staţionările în trafic pe la semafoare cu motorul mergând, mai greu de cuantificat), deci un cost oarecum comparabil (cu bacşişul şoferului inclus, greu de evitat pe taxiurile clasice). Asta dacă nu ai de-a face cu tariful dinamic care schimbă radical lucrurile, cum spuneam.

O altă diferenţă notabilă faţă de taxiurile normale este că odată confirmată comandă de către şofer, clientul nu o mai poate anula decât contra-cost din aplicaţia Uber. Iar tariful minim este la Uber de 8 lei, deci costul anulării unei comenzi nu e deloc mic. Aici apare un alt dezavantaj-pentru cursele foarte scurte, de sub 3 kilometri, vei plăti tot 8 lei cu Uber, mai mult decât dublu valorii acestora pe tarifele companiei.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter