• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

40 de lei pentru o privire vindecătoare?

06 Mar 2017
Sfatul expertului

Înmulţirea diverşilor guru nu ţine neapărat de creşterea spiritualităţii umanităţii cât de marketingul eficient şi exploatarea fenomenului placebo.

Am văzut un astfel de filmuleţ realizat cu camera ascunsă de un reporter al ziarului Adevărul la o sesiune de vindecare şi paranormal susţinută în Bucureşti de Braco, un soi de guru croat (vezi aici). Interesant de remarcat, participanţilor li se spune în mod repetat înainte de sesiunea în care urmau să interacţioneze cu Braco să lase aşteptările de-o parte, să fie deschişi şi receptivi în caz contrar pot păţi precum cei care au venit cu mari exigenţe şi planuri şi nu au mai simţit nimic plecând dezamăgiţi. Este exact starea care permite autosugestiei să opereze (deschidere, receptivitate, relaxare) şi fenomenului placebo să fie mai pregnant. Când auzi în jurul tău că se poate simţi căldură, că se poate vedea o lumină albă în jurul vindecătorului sau că poţi auzi anumite mesaje personalizate şi că te vei simţi mai bine după indiferent de afecţiune, n-ar fi exclus să simţi/vezi ceva similar sau să ai impresia asta. O impresie întărită de mărturiile entuziaştilor care povestesc în public după sesiunea respectivă, la sugestia moderatorilor, ce au simţit, cât de bine a fost, etc, etc. Or, oamenii nu vor de regulă să facă opinie separată, dacă cei mai mulţi din grup declara că a fost o experienţă pozitivă, nu te poţi rupe cu inima uşoară de majoritate făcând pe „Gică contra”

Nimeni nu poate pretinde însă că a fost înşelat de vreme ce organizatorii se blindează cu avertizări explicite înainte de începerea sesiunii în care se arată că Braco nu este vindecător dar...există multe testimoniale ale celor care s-au simţit mai bine după ce guru i-a ...privit. Braco nu are mesaje, îndemnuri, sfaturi, el doar te priveşte. Şi asta au obţinut cele peste 3.000 de persoane la Bucureşti în 5 martie 2017: 10 minute de priviri generoase ale lui Braco aruncate unei săli arhipline, fiecare participant plătind 40 de lei pentru asta iar mulţi alegând să repete sesiunea pentru a creşte efectele benefice prin cumulare.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter