• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Statul dă bani românilor care vor să își pună panouri fotovoltaice. Cât este suma maximă prevăzută în noul program de sprijin

12 Sep 2023
Resurse

Proprietarii de case din România vor putea beneficia, începând cu anul viitor, de vouchere în valoare de 25.000 lei pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, un voucher cu o valoare similară urmând să fie acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh, conform unei măsuri prevăzute în forma revizuită a PNRR transmis, vineri, Comisiei Europene de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Denumit „Utilizarea clădirilor rezidenţiale pentru accelerarea implementării energiei din surse regenerabile”, programul are o alocare indicativă de 608,7 milioane de euro. Măsura este complementară cu programul Casa Verde Fotovoltaice, coordonat de către Administrația Fondului de Mediu (AFM), care gestionează o schemă prin care cei care doresc să-și monteze panouri solare primesc o finanțare de 20.000 de lei.

Mecanismul de implementare a noului program se dorește a fi unul suplu, obiectiv și mai puțin birocratic decât alte mecanisme utilizate până în acest moment, se arată în document.

„Având în vedere un criteriu minim de generare, în care un sistem fotovoltaic cu o capacitate netă de cel puțin 3 kW/locuință este instalat pe acoperișurile clădirilor rezidențiale ale persoanelor fizice este important să se ofere potențialilor beneficiari posibilitatea de a achiziționa o baterie de stocare. Această investiție are ca scop să permită gospodăriilor să-și maximizeze utilizarea energiei solare și să atingă o autonomie semnificativă în ceea ce privește necesarul de energie electrică”, arată documentul.

AICI găsești ghidul și toate detaliile de care ai nevoie

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter