• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

O nouă modă vine pe piaţa muncii din România. “Închiriatul” de muncitori de la firme de “leasing de personal”

30 Iul 2019
Resurse

Multinaţionalele şi nu numai ele, au început de o vreme să dea anunţuri inedite de “angajare”. Oamenii nu sunt angajaţi, de fapt, ci închiriați de la companii de “leasing de personal”. Da, dacă nu ştiai, aşa ceva există deja.

Patronul nu va angaja acești oameni cu contracte de muncă pe perioadă nedeterminată. Închiriază personal, pe timp limitat.Plaja de munci alese este foarte vastă. De la paznici până la personal calificat şi înalt  calificat. Electricieni, instalatori, frigotehniști, muncitori necalificați, cititori contoare, operare date, consiliere clienți. Orice meserie.  

Principalul dezavantaj al acestor oameni distribuiţi de firma de închiriere de personal ține de nesiguranța acestui loc de muncă, fie el și temporar.  

La oameni se poate renunța oricând, cu un preaviz de doar cinci zile, fără vreo justificare și fără plăți compensatorii, potrivit legii române.

“Utilizatorul poate renunța la un salariat temporar înainte de încetarea misiunii acestuia, notificând Agentul de muncă temporară cu cel puțin cinci zile lucrătoare anterior, contractul de muncă temporară, motivat de decizia patronului de renunțare la serviciile acestuia înainte de terminarea misiunii, fără respectarea unor termene de preaviz, fără justificarea deciziei de încetare a raporturilor de muncă și fără plăți compensatorii. 

Merită? 

Te poţi folosi de sistemul acesta? Da, te poţi înscrie la una dintre societăţile de plasare de muncă. E un loc de muncă sigur? Nu, este chiar definiţia lui, nu e un loc de muncă sigur. Perioada de angajare este limitată, contractul poate fi întrerupt oricând. Are vreun avantaj? Are. De obicei, firmele apelează la soluţia asta când au nevoie urgent de oameni. Salariile pot fi consistente, mai mari decât în mod normal, pentru că firma ştie că nu se leagă cu ele la cap pe perioadă nedeterminată. 

Nu trebuie înlăturată nici posibilitatea ca angajatorul să te vadă la lucru şi să vrea să rămâi cu el şi după contract.  

Un minus major este că instituţiile de credit nu văd cu ochi buni astfel de contracte şi, cel mai probabil, nu te vei putea împrumuta cu uşurinţă.