• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Paie pentru încălzire

06 Dec 2013
Refoloseşte!

În mod surprinzător, însă cu totul evident, ultima și cea mai mare problemă legată de emisiile de gaze cu efect de seră și de siguranța alimentară este schimbarea indirectă a utilizării terenurilor. Problema este, paradoxal, legată de biocombustibili și de cererea crescândă a acestora pe piață.

 

Deși biocombustibilii erau considerați un panaceu împotriva schimbărilor climatice, efectul pervers al culturilor energetice duce către factori de emisii mult mai mari, către o incredibilă presiune pe ecosisteme și chiar către foamete.Toți consumatorii responsabili ar trebui să acorde o atenţie sporită creşterii utilizării biocarburanţilor, care ar presupune modificarea sau înlocuirea unor suprafeţe mari de terenuri agricole.

 

O decizie în acest sens este posibilă doar dacă emisiile de gaze cu efect de seră din schimbarea terenurilor vor fi luate în considerare la calcularea amprentei de carbon a biocombustibililor. În cazul în care politica nu se schimbă, statele ajung să promoveze soluţii (cum sunt biocombustibilii) care duc mai degrabă la creşterea, decât la reducerea emisiilor.

 

În plus, efectele cultivării plantelor energetice ameninţă biodiversitatea, alimentează conflicte rurale, cumpărarea în masă a terenurilor în ţările în curs de dezvoltare şi, nu în ultimul rând, creşterea preţurilor la alimente. Efectele grave ale bioenergiei sunt însă complet combătute atăt timp cât principiul reutilizării e regula de bază. Un proiect dintr-un sat din Bărăgan, Vlad Țepeș, a transformat tonele de deșeuri agricole în combustibil. Practic, sătenii se încălzesc cu paie strânse de pe ogoarele lor.

 

Eficiența se îmbină cu consumul responsabil.La un preț relativ mic, comunitatea a urmărit achiziționarea și montarea unei instalații pentru producerea de brichete din deșeuri agricole.

 

Împreună cu un ONG notoriu au dus la bun sfârșit instruirea personalului care va fi operat instalatia, iar în prezent produc brichete din paie – un combustibil a cărui ardere are o eficiență mai ridicată decât a lemnului. Vestea bună e că refolosirea și recondiționarea paielor și rumegușului devine o practică tot mai extinsă în România.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter