• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Mai puțină carne

16 Dec 2013
Redu!

Consumul produselor animaliere va crește cu peste 50% până în 2020, va aduce mari riscuri sanitare și va pune în pericol unele ecosisteme, spun experți din cadrul Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animală (OMSA). Creșterea consumului de carne la scară planetară se datorează economiilor emergente, în special Chinei și Indiei, și se traduce prin transporturile tot mai mari de produse animaliere. Riscul sanitar constă în faptul că produsele vor circula mai repede decât perioada de incubație a bolilor.

 

Febra catarală ovină sau boala limbii albastre a ajuns să se manifeste în zone unde până acum prezența ei era de neimaginat. Cunoscută ca o maladie tropicală, boala limbii albastre se manifestă acum și în nordul Europei. La sfârșitul anilor 1990, despăduririle din Malaezia au scos la lumină lilieci frugivori care au contaminat porcii ducând la eradicarea șeptelului din această țară. Mai mult, numărul victimelor umane s-a ridicat la 300.

 

Febrele hemoragice precum Ebola sunt, la rândul lor, legate de contactul dintre maimuțe și oameni în urma deforestărilor din Africa. Carnea de pasăre ridică probleme grave legate de salmonella sau de extinderea virusului gripei aviare la scară planetară. Creșterea numărului de păsări pentru consum poartă și riscurile, destul de mici totuși, ale mutației virusului la om.

 

Presiunea pe ecosisteme a fermelor de porci este enormă și acest lucru se întâmplă peste tot în Europa, iar producția masivă și industrială a cărnii de vită generează gaze cu efect de seră de nouă ori mai puternice decât dioxidul de carbon.

 

Soluția pentru consumatorul responsabil e simplă: mai puțină carne, mai multe legume. Câștigul constă în scăderea riscurilor de boli transmisibile, scăderea emisiilor de CO2 și scaderea nivelului de… colesterol.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter