• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vrei să cumperi euro? Probabil că da. Ei bine, au apărut primele oferte speciale la schimb valutar și nu sunt acolo unde te așteptai

18 Mar 2022
Pontul săptămânii

Te sfătuiam săptămânile trecute, cu ocazia apariției valului de cumpărători de euro speriați de războiul din Ucraina, că nu e cazul să te înghesui să schimbi tot ce ai. Ba chiar e dăunător pentru sănătatea ta financiară. Rămânem de aceeași părere, dar știm că ai, probabil rate în euro și că oricum este o regulă e bază aceea a diversificării portofoliului de economii sau de investiții, după caz. Celebrul " nu ține toate ouăle în același coș". Așadar, astăzi îți arătăm cum să faci să cumperi euro la un preț cât mai avantajos. Înainte de asta îți amintim că puseul de creștere pare să fi trecut (probabil că Banca Națională și-a băgat coada în apărarea monedei noastre), așa că euro a scăzut în ultimele zile de la peste 5,3 la unele case de schimb, la un nivel în jur de 5 lei. Vestea și mai bună, însă, este că ai ocazia să cumperi euro chiar la un preț mai mic pentru că ne aflăm într-un moment mai rar întâlnit, în care cursul afișat de bănci este mai bun decât cel de la casele de schimb independente.

Aceasta se întâmplă pentru că e pur și simplu un deficit fizic de euro, de bancnote, iar băncile au evident căi mult mai eficiente de a se aproviziona. Așadar, cursul este mai la ghișeul bănci (mai rar mai găsești azi) sau la automatele multifuncționale. Și, cireașa de pe tort, este că sunt cel puțin trei bănci care au și oferte pentru cursul de schimb. Se numesc ""happy hour" și presupun că, timp de o oră, clienții pot schimba la cursul BNR, adică în prezent la cotații de 4,93-4,94 lei/euro. Oricum, sub 5. Cele trei bănci care fac acest lucru sunt Raiffeisen, Intesa San Paolo și Unicredit, iar ora este între 10 și 11, în general.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter