• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Veste proastă: preţul gazelor e "liber"

31 Mar 2017
Pontul săptămânii

Deocamdată de la 1 aprilie vorbim de liberalizare doar în relaţia producători-consumatori nu şi pe segmentul distribuitori-consumatori (orizont de timp 2021 în acest caz) dar e timpul să ne gândim deja la strategii de minimizare a consumului.

Din aprilie preţul gazelor naturale va fi liberalizat şi pentru consumatorii casnici (pentru firme acest fenomen se pretrecuse deja) iar autorităţile se aşteaptă, evident, la scumpiri. Astfel, ministrul Energiei, Toma Petcu susţinea recent că, în urmă analizelor ANRE, până la sfârşitul anului preţul final al gazelor naturale pentru populaţie s-ar putea majora cu cel mult 8,5%”. Nu este o creştere dramatică pentru că în factura de gaze apar şi alte costuri. De exemplu tarifele de distribuţie şi transport concurează preţul efectiv al gazului iar la toate acestea se adaugă TVA şi accize. Aşa că sporul de peste 8 procente la preţul gazului s-ar putea să nu conteze mai mult de 3% în creşterea valorii facturii în final.

Mai îngrijorătoare apare însă liberalizarea din 2021, care presupune că ANRE nu va mai putea controla societăţile de distribuţie (în fapt un duopol) iar acestea vor avea libertatea să umble cu generozitate la marja proprie de profit având în vedere că ambele sunt private iar statul nu poate oferi un reper de preţ printr-o societate cu capital majoritar românesc.

Ce este de făcut? Omul gospodar îşi face iarna car şi vara strategii de raţionalizare a consumului. Aşa că o termoizolare a locuinţei ar trebui musai inclusă pe lista de priorităţi până în 2021, similar înlocuirea unei centrale vechi cu una cu randament mai bun, din ultimele generaţii. Nu în ultimul rând, urmăriţi în permanenţă comparaţia dintre costurile încălzirii pe bază de gaz cu cele care vizează curentul electric, raportul de forţe (net favorabil gazului în acest moment) poate suferi schimbări...

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter