• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Sezonul dividendelor: cum, când și până când se pot face bani la bursă

30 Noi 2013
Pontul săptămânii

Din noiembrie până prin martie, investitorii la bursă s-au deprins cu creșterea cotațiilor acțiunilor, din motive ce țin de apropierea sezonului dividendelor (în aprilie majoritatea companiilor cotate au AGA în care se stabilește cum se va repartiza profitul anului anterior).

 

Raționamentul e simplu, cumperi în noiembrie, vinzi la începutul lui martie. De ce nu faci acest lucru în aprilie, înainte de AGA? Simplu, pentru că în acel moment s-ar putea să vrea să facă același lucru foarte mulți, așa că nu e rău să furi puțin startul.

 

Cresc în special cotațiile companiilor care sunt plătitoare consacrate de dividende bune urmând ca din mai să asistăm la corecții în perioada de vară (se spune „sell în may and go away”). 

 

Poți începe deci să cumperi acțiuni la sfârșitul toamnei, preferabil etapizat, pe măsură ce cotațiile urcă (etapizat pentru că dacă apar sincope te poți opri din achiziții).
 

Sigur, nu este o strategie infailibilă. În 2008, pe fondul debutului crizei acțiunile au început anul în scădere și au continuat-o, cu mici întreruperi, până în martie..2009.

 

Dar dacă nimic cu impact negativ asupra economiei nu se întâmplă pe plan intern și extern, dacă politica monetară nu se schimbă radical, va putem împărtăși acest mic secret (mă rog, „secret” e un termen potrivit doar pentru cei nefamiliarizați cu bursa) pentru a aduna ceva bănuți profitând de ciclurile pieței bursiere.  

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter