• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

„România Start-up Nation”, ghid de utilizare

05 Apr 2017
Pontul săptămânii

Iată cele mai importante informaţii pentru firmele nou create ce doresc să obţină finanţări nerambursabile din partea statului.

Conform autorităţilor, aplicaţia prin intermediul căreia vă puteţi înscrie pentru obţinerea unei finanţări va fi lansată în jurul datei de 2 mai şi va rămâne deschisă timp de 15 zile, interval în care se pot face încrieri online. Nu contează viteza de depunere a solicitărilor de finanţare ci punctajul obţinut de fiecare proiect. Cine are acces la acest program?

Vorbim de firme nou apărute (după aprobarea Ordonanţei de Urgenţă prin care demarează programul de încurajare a micilor întreprinderi-OUG 10/30.01.2017), fără datorii, cu cod CAEN autorizat de ONRC în momentul depunerii declaraţiei de decont şi care crează minim un loc de muncă pe care îl menţin cel puţin 2 ani după implementarea proiectului pentru care se solicită finanţarea. Suma maximă acordată este de 200.000 lei (44.000 euro) ceea ce reprezintă o contribuţie de până la 100% din valoarea proiectului.

Cheltuielile eligibile sunt în principal echipamente şi utilaje, autoutilitare (autoturismele sunt incluse la cheltuieli deductibile doar pentru şcolile de şoferi), echipamente IT, mobilier, birotică, echipamente pentru eficienţă energetică, chirii, salarii (în anumite limite), francize, promovare, softfware, consultanţă (în limita a 8% din cheltuieli). Bunurile achiziţionate trebuie să fie noi şi nu se acceptă finanţarea în leasing.

După cele 15 zile pentru înscrieri urmează alte 15 zile pentru evaluarea proiectelor în baza punctajelor acordate fiecăruia (se califică proiectele care obţin minim 50 puncte din numărul maxim posibil de 100).

Iată cum va arată punctajul:

 • pentru domeniul de activitate se acordă maxim 40 de puncte (producţie sau IT 40 de puncte, industrie creativă 35, servicii 25, comerţ şi alte activităţi 20 de puncte)
 • pentru numărul de angajaţi se acordă maxim 20 de puncte (la un angajat cu normă întreagă se oferă zero puncte dar de la doi angajaţi se dau 20 de puncte)
 • la categorii de angajaţi sunt alocate 25 de puncte (la un angajat din categorii defavorizate are 20 de puncte, de la 2 angajaţi din categorii defavorizate se oferă 25 puncte)
 • de la tipul de cheltuieli vin alte 10 puncte care se acordă celor care au echipamente şi utilaje de minim 50% din valoarea finanţării.
 • pentru inovare încă 5 puncte.

Una peste alta, cei care plănuiesc o afacere în zona productivă sau IT şi au pe cine angaja din categoriile defavorizate (cineva care a terminat studiile şi nu reuşeşte să se angajeze, îşi creşte singur mai mulţi copii, provine din zone cu şomaj ridicat, nu reuşeşte să obţină un loc de muncă după executarea unei pedepse privative de libertate, etc) are mari şanse să ia finanţarea nerambursabilă. Ultimele detalii privind formularele necesare, inclusiv modele pentru planurile de afaceri ar urma să apară în jurul datei de 15 aprilie 2017, deci urmăriţi cu atenţie tot ce este legat de programul Start-up Nation în aceste zile...Bugetul total aferent programului este de 1,7 miliarde lei. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter