• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

„Reţeta” mini-vacanţelor populare ratate

21 Mai 2017
Pontul săptămânii

Îmbulzeala, preţurile piperate, destinaţiile-standard şi binecunoscuta senzaţie de oboseală amestecată cu insatisfacţie când te întorci acasă. Sună cunoscut?

Din 1 iunie vom experimenta o variantă extinsă a vacanţei de 1 mai, cu o prelungire fericită până pe 5 iunie (ziua copilului, o zi liberă suplimentară de la Guvern, week-endul normal, plus o sărbătoare tradiţională adăugată oportun). Vom repeta iar greşelile minivacanţelor anterioare? Şi mă refer aici la aglomeraţia inevitabilă dar asumată eroic, majorările bruşte de tarife suportate cu stoicism, stres în loc de odihnă şi oboseală la întoarcere cât după o săptămâna plină de sarcini suplimentare acasă şi la job…

Mulţi au învăţat deja că supra-cererea nu poate genera repede supraofertă, mai ales când avem dezechilibre pe termen scurt între cele două segmente. Iar dacă toată lumea vrea să plece în vacanţa dintre Crăciun şi Anul Nou, de Paşte sau de 1 mai or, mai nou, între 1 şi 5 iunie, ce vor face preţurile de cazare pentru locaţiile tradiţionale precum Valea Prahovei, litoralul românesc sau bulgăresc? În mod previzibil, hotelierii vor urca preţurile bazându-se pe faptul că e destulă cerere pentru ca mulţi să treacă cu vedere astfel de “detalii”...”În definitiv, nu stăm decât 3-4 zile, n-o să cheltuim o avere”-e scuza celor care acceptă majorări de ultimă oră ale preţurilor raportate la tarifele anterioare sau la cele de imediat după vacanţa „bugetarilor”….

Faptul că nu va fi ieftin ci destul de scump nu e singurul neajuns asumat de cei care vor să plece neapărat în minivacanţa de 1 iunie; cum se întâmplă când majoritatea primeşte zie libere, aglomeraţia strică plăcerea multora. Mă refer, evident, la cei care nu mai apreciază de mult plecatul împreună cu grupul (cât mai numeros şi gălagios) de prieteni. Lucrurile se schimbă în cazul destinaţiilor externe (exceptând, desigur, Bulgaria) care nu se confruntă cu aceeşi debalansare cerere-ofertă precum cele interne şi unde tarifele nu se schimbă peste noapte (sta dacă rezervările se fac din vreme, în special pentru cursele cu avionul..). Sau în cazul destinaţiilor interne mai puţin căutate în astfel de ocazii.

În concluzie, ar fi de evitat experienţele neplăcute din timpul altor vacanţe populare, când ne-am promis de altfel solemn că vom evita îmbulzeală, plecatul în pripă, tarifele majorate nejustificat. Cum se întâmplă însă uneori, angajamentele se dovedesc mai puţin puternice decât tentaţiile induse de media şi opinia majoritară în grupul din care facem parte. Tinerii şi adolescenţii vor merge, inevitabil, în cele mai populare şi aglomerate locuri în această vacanţă. Ceilalţi, marea majoritate, ar putea opta însă pentru relaxare în locaţii mai puţin căutate (de evitat, natural, Valea Prahovei, cele câteva hoteluri de fiţe de pe Litoral, etc), la rude, la o pensiune agroturistică sau într-un city-break prin Europa având apoi şansa să se întoarcă apoi acasă mai odihniţi/mulţumiţi după acest minisejur.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter