• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Micii rentieri vor fi taxați mai sever

28 Dec 2017
Pontul săptămânii

Impozitarea dividendelor din 2018 reflectă schimbarea de filosofie fiscală în ceea ce-i privește pe cei care au venituri cumulate din investiții, chirii, dobânzil, adică pe micii rentieri din România.

În acest an, cine câștiga niște bani din dividendele cuvenite în urma plasamentului în acțiuni la bursă era taxat automat cu un impozit pe venit de 5%. Nu plătea CAS (contribuția pentru pensie) iar în cazul CASS (contribuția pentru sănătate) se plătea impozitul de 10% doar dacă persoana respectivă nu era salariat, adică dacă nu plătea deja CASS.

Din 2018 filosofia fiscală se schimbă radical și apare CASS plătibil indiferent dacă beneficiarul dividendelor, dobânzilor, transferului titlurilor de valoare (adică a veniturilor din investiții) este sau nu salariat, deci plătitor de CASS din altă sursă. Singura excepție este dată de încadrarea într-un anumit plafon. Iar valoarea acestuia este echivalentă cu salariul minim brut pe economie lunar. Mai exact, dacă ai venituri anuale care depășesc de 12 ori veniul minim brut pe țară (1450 lei în 2017) vei plăti CASS.

Și mai exact, dacă ai obținut din chirii, dividende, activități independente, dobânzi, transferul titlurilor de valoare venituri mai mari de 17.400 lei în 2017, vei fi taxat suplimentar cu 10% din acestea indiferent dacă ești sau nu salariat. Iar din 2019 acest plafon va fi ajustat, proporțional cu creșterea salariului minim brut pe țară la 1.900 lei, adică va ajunge la 12 x 1.900=22.800 lei.

Ce rezultă de aici? Autoritățile vor să pună lupa pe veniturile micilor rentieri și să-i taxeze corespunzător (foarte posibil ca și CAS-contribuția pentru pensie-să își facă loc la un moment dat). Ok, poate n-ar trebui să le plângem de milă foarte mult, nu sunt de compătimit cei care câștigă din plasamente sau cedarea folosinței bunurilor echivalentul unui salariu minim (mai ales că se presupune că o bună parte din ei au și alte surse de venituri-salarii și/sau pensii) în condițiile în care sistemul sanitar este de mai multă vreme subfinanțat (așa cum și cel de pensii are un deficit structural de toată frumusețea).

Cui nu-i convine ar putea să-și ajusteze veniturile pentru a se încadra în plafon, fie trecând o parte din bani pe contul curent, fie renunțând la chirii un număr de luni, fie vânzând o parte din acțiuni înainte de datele de referință pentru încasarea dividendelor.

 

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter