• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Merită să cumperi de la casele de amanet?

05 Dec 2016
Pontul săptămânii

Este la fel de „sigur” precum pe site-urile de „ocazii”, cu menţiunea că în cazul caselor de amanet există un orizont mai larg de negociere.

Cine vizitează des site-uri precum okazii.ro sau olx.ro a observat că multe anunţuri de vânzări (în special pentru gadgeturile IT) vin din partea unor case de amanet. Este o idee bună să cumperi de acolo?

Previzibil, preţurile mai mici vin în balanţă cu lipsa oricărei garanţii, ca la marea majoritate a tranzacţiilor între persoanele particulare pe acest tip de site-uri. Să menţionăm şi proveninenta posibil dubioasă a unor articole. Telefoanele şi tabletele pot fi chiar sustrase de la adevăratul proprietar iar un semn de întrebare ar trebui să fie lipsa accesoriilor originale-cutia se mai aruncă dar lipsa încărcătorului, a căştilor, etc e mai greu de justifiat. Mă rog, nu doar obiectele vândute prin casele de amanet pot avea această problema, sunt şi destui particulari care vând obiecte fără accesorii sau garanţie (fie şi una expirată) ori acte de provenienţă.

Cei care aleg să vândă însă caselor de amanet în loc să posteze propriul anunţ pe site-urile de specialitate au nevoie urgentă de bani şi nu pot aştepta apariţia unui cumpărător, un proces care se poate întinde pe mai multe zile/săptămâni şi care presupune şi ceva alergătură (fixarea unui loc de întâlnire pentru schimb, sincronizarea cu clientul, posibilitatea ca acesta să nu mai vină în ultima clipă, etc). Evident, vând mult mai ieftin caselor de amanet iar când produsele sunt scoase la revânzare acestea sunt mult mai aproape de valoarea „corectă”. Există însă un „dar”. Valoarea tranzacţiei prin casele de amanet este mult mai uşor de negociat între părţi. Casele de amanet nu îşi pot bloca lichiditatea foarte multă vreme stocând astfel de obiecte şi, dacă nu vorbim de un gadget de ultima generaţie, sunt dispuse să negocieze destul de mult (oricum au cumpărat mai pe nimic şi marja de profit le permite...).

În concluzie, e bine să cumperi de pe okazii.ro, olx.ro, etc obiecte cu sursă foarte clară de provenienţă, preferabil şi cu garanţie chiar dacă în prag de epuizare (viciile ascunse din funcţionare,care n-au sărit în ochi la o verificare sumară, pot fi remediate în acest fel). Iar dacă o casă de amanet oferă un asemenea produs dorit de tine, cu accesorii complete şi eventual şi cu garanţie, nu uita să te tocmeşti cu vânzătorul, e o activitate în care acesta e deja rodat şi are destul spaţiu de manevră în preţul său de achiziţie pentru asta. ..

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter