• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Mare prudenţă cu aplicaţiile „ştiu-tot”

10 Mar 2017
Pontul săptămânii

Este de notorietate cum o aplicaţie destinată în principal filtrării ştirilor din media pentru utilizatori a furnizat la un moment dat o alertă de cutremur de 10 grade pe scara Richter.

Nu doar că era vorba de un seism de 10 grade Richter, o intensitate care n-a mai fost atinsă de altfel în istoria monitorizată a dezastrelor la nivel mondial, ci era furnizată şi adâncimea la care se producea cutremurul (10 km), una care dădea în sine fiori oricui având în vedere că efectele sunt amplificate când cutremurele sunt de suprafaţă. Deci 10 grade Richter la 10 km adâncime şi aproximativ 30 de secunde să reacţionezi. Ne mai miră că unii s-au repezit urlând pe scări ( exact ceea ce nu trebuie făcut având în vedere că într-un bloc se va desprinde prima casa scărilor iar puţul liftului este foarte vulnerabil la o înclinare a axei construcţiei)?

Morala care se desprinde de aici este că orice aplicaţie-minune care oferă alerte pornind de la date „oficiale” ar trebui privită cu suspiciune. Da, aplicaţia în cauză se conecta la datele furnizate de Institutul de Fizică a Pământului, totuşi era vorba de un serviciu furnizat de privaţi. La sute de mii/milioane de utilizatori pot să apară probleme din partea reţelelor GSM pe fondul supraîncărcării astfel încât mesajele să fie livrate cu o anumită întârziere (iar secundele contează foarte mult în acest caz, sunt aproximativ 30 de secunde din momentul declanşării cutremurului şi până când unda de şoc ajunge de la Vrancea în Bucureşti). Apoi, erorile umane nu pot fi excluse când se investesc resurse limitate în acest fel de produse (ceea ce s-a şi întâmplat în realitate, probabil) ca să nu mai vorbim de atacuri informatice (cum s-a pretins, iniţial).

Cel mai bine observaţi acurateţea acestor aplicaţii gratuite comparând prognoza meteo de la INMH pentru România cu cea oferită de aplicaţiile din Play Store ce pot fi descărcate din toată lumea-diferenţele pot fi destul de mari, nu? Sunt/pot apărea oricând aplicaţii care să va anunţe calitatea apei potabile, prezenţa/absenţa radarelor pe şosele, starea sănătăţii personale (riscul de infarct, diabet, etc), compatibilitatea în cuplu şi câte şi mai câte. Dacă le veţi scoate însă din sfera divertismentului transformându-le în avertizori credibili riscaţi să păţiţi precum utilizatorii aplicaţiei mai sus amintite. Sigur, impactul nu va fi similar cu al unui cutremur catastrofal anunţat în mod fals dar de ce să introducem surse suplimentare de stres în viaţa noastră şi aşa tensionată, plină de targeturi, obligaţii şi aşteptări mereu amânate?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter