• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Învaţă să împarţi cu ceilalţi. Costurile

21 Oct 2017
Pontul săptămânii

Platformele de ridesharing, site-urile de licitaţii, anunţurile de închiriere oferă oportunităţi pentru cei care doresc să economisească nişte bani.

Conceptul de ridesharing este cea mai cunoscută scurtătură pentru reducerea costurilor cu deplasarea şi nu mă refer aici la taximetria mascată. Principiul: cineva care are de făcut un drum mai lung (de exemplu Bucureşti-Ploieşti, Bucureşti-Braşov, etc) îşi înscrie cu câteva zile înainte oferta pe o platformă de ridesharing (blablacar.ro de pildă), trece numărul de pasageri pe care ar fi dispus să îi ia în maşină şi preţul per pasager solicitat şi aşteaptă apoi până la „scadenţă” să primească solicitări. Dacă găseşte cel puţin un client ambele părţi au de câştigat: şoferul îşi reduce o parte din costurile pentru combustibil iar pasagerul va plăti mai puţin decât un bilet de tren/microbuz uzual.

Cumpărarea unor obiecte la mâna a doua dar în foarte bună stare (eventual şi cu ceva garanţie) este de asemenea un mod de a economisi. Pe site-urile de licitaţii sunt destule oferte de astfel de obiecte, în principal gadgeturi IT şi electrocasnice, totul e să ai timpul şi răbdarea să le răsfoieşti, să te documentezi apoi asupra calităţii produsului oferit, să citeşti ceva review-uri pe net pentru a decoperi relatările privind fiabilitatea sa. De ce să cumperi produse noi când le poţi avea la parametri apropiaţi de cei de la ieşirea din fabrică, uneori la mai puţini de jumătate de preţ?

Un alt gen de împărţire a costurilor, unul „clasic” de această dată, este închirierea între mai mulţi prieteni, practicată deseori de studenţi şi tineri angajaţi care nu au încă familie. Banii economisiţi în acest mod pot fi redirecţionaţi la un moment dat pentru o achiziţie de valoare mai mare precum un autoturism la mâna a doua sau chiar pentru avansul la un credit ipotecar.

Ideea este că a cumpăra doar lucruri noi doar pentru că „nu suntem atât de săraci încât să ne permitem lucruri ieftine” e depăşită. Chiar dacă ţi-ai permite lucruri cumpărate la preţul din magazin, de ce să nu foloseşti toate pârghiile pe care le ai la îndemână pentru a eficientiza achiziţiile? Că să nu mai pomenesc de faptul că făcând cumpărături la preţuri mai mici poţi lua mai mult şi mai variat...

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter