• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Doza necesară de superficial

25 Apr 2017
Pontul săptămânii

Cine măsoară superficialul? Cum poţi defini un lucru ca fiind superficial? Care este sistemul de valori pe care îl foloseşti atunci faci această încadrare? Şi dacă ce este superficial pentru tine nu este superficial pentru mine? Sau invers...

Ne-am învăţat să judecăm oamenii mult prea uşor şi, uneori, nu o facem în funcţie de un sistem de valori bine stabilit, al nostru. Uneori judecăm în funcţie de un impuls de moment, în funcţie de dispoziţie, în funcţie de vremea de afară – ne îndreptăm, astfel, spre o superficialitate în definirea superficialităţii. Are sens? Poate că da, poate că nu.

Un iaht cu trei etaje, cu baldachine de mătase şi pahare din cristal de Boehmia – pentru mulţi oameni asta este superficial, pentru cei care cumpără aşa ceva, este ceva absolut necesar pentru a-şi asigura recunoaşterea nivelului social. O casă cu grădină şi piscină – pentru mulţi oameni şi asta este superficial, pentru alţii, este ceva obişnuit pentru un nivel de trai adecvat. O rochie scumpă – necesară doamnelor care şi-o pot permite pentru a se afişa în comunităţile din care fac parte, atât de superficială pentru o femeie a cărei singură grijă este să îşi trimită copiii bine îmbrăcaţi la şcoală.

Superficial poate fi orice, superficial nu e nimic. Fiecare dintre noi defineşte lucrurile superficiale aşa cum ştie, aşa cum îi dictează conştiinţa – nimeni nu a învăţat la şcoală o matrice a superficialităţii.

Ceea ce trebuie să păstrăm în minte întotdeauna este că bugetul nostru lunar suferă de alergie la superficialitate, aşa cum fiecare dintre noi o defineşte. Responsabilitatea financiară înseamnă că, în primul rând, trebuie să ne achităm facturile, să ne asigurăm că tot ceea ce este necesar a fost pus pe lista de cumpărături şi, apoi, la final să tragem linie şi să ne stabilim, lunar, un buget pentru ,,superficial”. Fiecare dintre noi avem nevoie de acest atât de blamat ,,superficial’. Fie că vorbim despre o rochie, o vopsea de păr, o bere cu băieţii, o cravată din mătase sau o ciocolată belgiană – avem nevoie de superficial pentru a nu deveni prea serioşi, prea blocaţi în nevoi, prea ancoraţi în griji.

Aşa că, haideţi să încercăm un exerciţiu: puneţi în fiecare lună deoparte, după ce aţi curăţat bugetul de facturi şi nevoi urgente, o sumă pentru superficialităţi, de orice fel ar fi ele. Dati-vă voie să fiţi şi superficiali. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter