• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Dividende mai mari la companiile de stat

30 Ian 2017
Pontul săptămânii

Guvernul a solicitat managerilor companiilor de stat să verse minim 90% din profit la bugetul public, o veste bună pentru acţionarii privaţi ai acestora.

Intenţia noilor guvernanţi de a aloca o parte mai mare a veniturilor bugetare pentru susţinerea unor cheltuieli sociale a dus la mobilizarea tuturor resurselor identificabile în acest scop. Iar companiile de stat din domeniul energiei era oricum foarte profitabile.

Prin urmare, minim 90% din profitul acestora (spre deosebire de un target de minim 50% anterior) va fi direcţionat spre fondul de dividende din 2017, o noutate care îi bucură foarte mult pe investitorii acestor emitenţi listaţi la BVB. Practic, până la Adunările Generale ale Acţionarilor de la sfârşitul lunii aprilie, acţiunile acestor companii au o motivaţie suplimentară pentru a urca la bursă. Vorbim în principal de Transelectrica, Transgaz, Conpet, Romgaz, Nuclearelectrica, Electrica.

Anul trecut Nuclearelectrica a distribuit 66% din profit către acţionari, Transelectrica 72% iar Transgaz 66%. Este adevărat, unele companii au avut ani mai slabi în 2016, pe fondul reducerii consumului de gaze (Romgaz), al reglementărilor ANRE (Tranelectrica) sau fluctuaţiilor de pe bursa energiei (Nuclearelectrica). Dar, odată cu explozia consumului de energie din lunile de iarnă (de la începutul anului, unii cumpărători au fost dispuşi să plătească şi 450 euro/MWh, în condiţiile în care în 2016 media preţului fusese 33 euro/MWh), acţiunile acestor companii cunoşteau un reviriment la BVB, trend care este aşteptat să continue şi în prima parte a anului 2017. Aşa că n-ar strica în perioada următoare să includeţi nişte acţiuni energetice ale companiilor de stat în portofoliile personale.

31.01.2017

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter