• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Dividende excepţionale=mare oportunitate?

19 Apr 2017
Pontul săptămânii

Acordarea unor dividende mai mari decât de obicei din distribuirea unei părţi a rezervelor companiilor a aprins imaginaţia investitorilor. Dar chiar merită acţiunile în cauză un salt consistent la bursă?

Anul 2017 este inedit prin prisma câştigurilor promise de companiile energetice deţinute de stat. Mai întâi, Guvernul a decis să ceară distribuirea unei cote de 90% din profit sub formă de dividende. Apoi a mai trecut o Ordonanţă de Urgenţă care preve că firmele deţinute de stat pot distribui dividende din rezervele acumultate în timp. Iar cum unele companii chiar stau pe un munte de cash, există tendinţa ca preţurile acţiunilor să sară destul de mult dacă apare o astfel de decizie în mod oficial (până acum doar actionarii minoritari-în speţă Fondul Proprietatea-au făcut propuneri ca la viitoarele AGA să se distribuie dividende exceptonale la Nuclearelectria şi Conpet).

Asta pentru că am vorbi de câştiguri semnificative din dividende raportate la preţurile acţiunilor dacă o astfel de distribuţie chiar s-ar petrece în 2017. Mai exact, ar fi vorba de un dividend excepţional de 5 lei/acţiune la Nuclearelectrica (faţă de un preţ al acţiunii de 7 lei), de 8,2 lei/acţiune la Romgaz (faţă de 31,4 lei preţul unei acţiuni), de 14,6 lei la Transelectrica (aproape jumătate din cotaţia actuală, de 32,8 lei) sau 80,6 lei la Transgaz (raportat la 379 lei ultima cotaţie din 14 aprilie). În fine, la Conpet actionarii ar putea încasa maxim 47 lei acţiune, faţă de 116 lei cât costă aceasta la bursă.

Sigur, nu înseamnă că statul, preocupat să reducă riscul derapajelor macroeconomice după un progam generos de majorare a veniturilor populaţiei, va impune distribuţia integrală a rezervelor. Cu atât mai mult cu cât Translectrica, Transgaz sau Romgaz trebuie să facă investiţii masive în perioada următoare pentru intreţinerea şi extinderea reţelelor de transport sau pentru noi prospecţiuni. Dar şi introducerea unei propuneri în AGA din partea acţionarului majoritar care să ofere doar o parte din rezerve ca dividend excepţional ar duce la un avans semnificativ al cotaţiilor. Or, întrebarea care se pune este în ce măsură un astfel de avans, superior în mod previzibil creşterii efective a dividendului, ar reflecta câştigul real al investitorilor? Asta deoarece cotaţiile reflectau destul de corect valoarea companiilor înainte de apariţia Ordonanţei care dă dreptul statului să le ia o parte din rezerve. Iar orice diminuare a rezervelor este egală cu o diminuare a valorii companiilor, deci ce se câştigă pe o parte se va pierde pe cealaltă. Sigur, se poate discuta şi despre eficienţa investiţiilor companiilor de stat dar, trăgând linie, se poate afirma că excesul de entuziasm în momentul anunţării unor dividende excepţionale se poate întoarce în relativ scurt timp împotriva celor care îl practică. Adică orice avans al preţurilor mult peste cel al dividendului propus iniţial se va reflecta într-o corecţie mai accentuată a cotaţiilor după ce acţiunile nu vor mai fi purtătoare de dividende.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter