• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

De unde ne cumpărăm mierea?

23 Feb 2017
Pontul săptămânii

O iniţiativa legislativă recentă prevede amenzi usturătoare pentru falsificarea mierii comercializate. Vezi mai jos cum poţi reduce riscurile de a cumpăra zahăr pe post de miere, plus ceva antibiotice.

Mai mulţi parlamentari au depus la Senat pe 22 februarie o propunere legislativă care prevede amenzi usturătoare pentru cei care comercializează miere de albine contrafăcută şi nu o etichetează corespunzător, iniţiatorii motivându-şi demersul prin faptul că România "este invadată" de miere adusă din import, uneori de calitate îndoielnică (vezi aici). Amenzile sunt între 5.000 lei şi 10.000 lei. Totodată, producerea, expunerea spre vânzare sau vânzarea de miere şi produse apicole pentru consum cunoscând că sunt obţinute din înlocuitori se pedepseşte, potrivit iniţiativei, cu amendă de la 20.000 lei la 25.000 lei şi cu retragerea pe timp de şase luni a autorizaţiei de funcţionare.

Or, dacă deja avem un proiect de lege în acest sens înseamnă că problemele sunt serioase. De câte ori n-am trecut suspicioşi pe lângă mierea expusă în hipermarket sau chiar în piaţă din cauza aspectului său prea lichid şi consistenţei îndoielnice? Sunt multe moduri de a reduce calităţile mierii în scopul profitului, fie că vorbim de hrănirea albinelor în special cu zahăr (risc de diabet pentru consumatori), adăugarea de zahăr invertit sau îndulcitori, tratarea albinelor cu antibiotice în mod exagerat ca să nu scadă productivitatea stupului, adăugarea de aromatizanţi sintetici, amidon pentru creşterea consistenţei or a conservantilor. Evident, vorbim mai sus mai ales de producerea mierii în cantităţi industriale şi produsele care ni sunt oferite în supermarketuri au mari şanse să fie tratate în acest fel, mai ales că supermarketul impune preţuri mici pentru producători, de multe ori la limita profitabilităţii. Nu înseamnă că mierea din pieţe nu poate fi contrafăcută, mai ales cea vândută la tarabe alături de alte zarzavaturi, fără etichetă cu numele producătorului şi numărul sau de telefon.

Cea mai sigură cale de a cumpăra o miere bună este să clădeşti o relaţie de încredere cu furnizorul, verificată în timp. Fie că îl cunoşti prin intermediul asociaţiei de apicultori, îţi este recomandat de cunoscuţi sau te împrieteneşti cu el în piaţă şi păstrezi legătura datorită calităţilor produselor oferite. Deci evită să cumperi miere din supermarket-ai şanse mari să te alegi cu o miere de calitate redusă, nu lua de asemenea la întâmplare din piaţă-poate fi contrafăcută, mai ales nu cumpăra miere din import (producătorul nu oferă niciun reper în acest caz).

Care sunt semnalele că mierea expusă ar putea fi falsificată? Iată aici 10 teste pentru depistarea mierii cu probleme, în principal acestea vizând culoarea, aroma, consistenţa, solubilitatea, preţul, etc.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter