• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

De ce să nu cumperi animale din Petshop

15 Feb 2017
Pontul săptămânii

Magazinele de animale de companie sunt intermediari între crescători şi viitorii cumpărători, spaţii de tranzit în care animalele sunt deseori stresate puternic.

Animalele din multe Petshop-uri oferă deseori un spectacol trist. Sute de copii trec zilnic şi le bat în geam, le fac cu mâna, încearcă să comunice în felul lor spre disperarea acestora. Spaţiile în care sunt expuse sunt curate dar interacţiunea zilnică cu vizitatorii este o ameninţare permanentă la adresa sănătăţii animalelor pe fondul stresului resimţit la apropierea omului şi a celui generat de expunerea îndelungată la lumina artificială puternică. De altfel, urmările stresului se văd la multe dintre acestea-păsări care îşi smulg penele, peşti exotici care se freacă de pietrele din acvarii, căţeluşi intraţi parcă în Nirvana în cutiile lor de sticlă unde îşi aşteaptă cumpărătorii-şi cu cât perioada necesară găsirii unui nou stăpân se prelungeşte, cu atât animalul îşi va reveni mai greu.

În plus, la Petshop vei cumpăra mai scump decât de la un crescător particular, magazinul trebuie să plătească la rândul sau chirii, salarii şi să aibă şi profit. O vizită la crescător îţi oferă mai multe perspective interesante: vezi în ce condiţii este crescut animalul, în ce vecinătăţi, cum se comportă alături de alţii, poţi interacţiona cu el mai mult pentru a-l evalua temeinic. Or, n-am văzut să i se permită cuiva într-un Petshop să scoată din acvariul său un căţeluş pentru a se juca cu el şi a-şi da seama astfel dacă ar putea face o echipa bună. Eventual poţi face asta doar după ce achiţi suma afişată pe etichetă.

Iar dacă relaţia cu crescătorul e una bună din start, bazată pe respect reciproc, poţi avea încredere că acesta va remedia „viciile ascunse” (n-am auzit însă de termen de garanţie la Petshop). Sfatul meu: cumpăraţi animale de companie direct de la crescători, cel mai bine la recomandarea cuiva apropiat: e cea mai scurtă cale spre un preţ decent şi un animal sănătos.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter