• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Cum faci corect cumpărăturile de sezon și nu doar de sezon, ca să mânânci gustos și la preț corect

16 Iun 2021
Pontul săptămânii

Începutul primăverii și vara sunt cele două perioade ale anului în care își fac apariția cele mai mari tentații din domeniul vegetal-culinar. Chiar dacă explozia marilor lanțuri de magazine a făcut să nu mai existe practic fructe sau legume de sezon, diferențele de gust și mai ales de preț sunt, totuși, sesizabile. Una este să mănâncii roșii în deecembrie și alta în iunie, una este să mănânci pepene în martie și alta în iulie sau august. Un prim sfat ar fi, așadar, să încercați să vă mulați cât mai mult pe ciclurile naturale și să consumați fuctele și legumele disponibile în fiecare sezon. Vă va aduce un plus de gust și  chiar un plus în portofel. Să nu mai spunem că organismul tău s-ar putea să se simtă mai bine în acest fel. Uite, în continuare, și câteva constatări pe care le-am făcut la fața locului și care te vor ajuta cu siguranță că mănânci mai gustos și mai ieftin, de sezon și nu doar de sezon:

 

- Mergi la piață? Mai bine să nu o faci în week-end. Prețurile diferă uneori semnificativ între o zi a săptămânii și o zi de week-end, în cazul piețelor mari, cum sunt, de exemplu, Piața Obor sau Piața Progresul. Roșiile le poți găsi și cu 5 lei în timpul săptămânii, dar nu cu mai puțin de 7 sâmbătă sau duminică. Ceapa o iei și cu 60 de bani, dar nu cu mai puțin de un lei în week-end. Exemplele pot continua, la aproape toate produsele.

- Piață sau retailul modern? Răspunsul este " ambele". De la piață nu merită niciodată să cumperi produsele importate masiv cum ar fi fructele exotice, lamai, brocolli, ardei gras, banane. Vor fi mereu mai scumpe, fără să fie mai bune. De la piață merită însă să cumperi, măcar pentru gust, produsele de sezon sau fructele autohtone, mai ales mere, pere și căpșune. Trebuie să analizezi atunci când vine despre carne. Puiul are același preț și același gust în ambele locuri, când e vorba despre cel crescut industrial. La piață mai poți găsi însă și pui de țară. Când vine despre porc sau vită, piața pare o opțiune mai diversificată și mai ieftină chiar. Fii atent însă la oferte din magazine. Uneori pot duce prețurile mult sub piață, deși calitatea cărnii este mai slabă.

- Magazine de bloc? Da, dacă stai într-un  cartie de periferie. Din centru, niciodată. Prețurile sunt și de peste două mai mari decât la piață.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter