• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Creșterea dobânzilor face bine bursei?

18 Dec 2017
Pontul săptămânii

Nu e un secret pentru nimeni că o inflație în creștere presupune dobânzi mai mari la credite dar prețurile mai mari din economie aduc automat și cotații în urcare la BVB? Nu întotdeauna.

Pe scurt, răspunsul e „depinde”. Dacă inflația erodează puterea de cumpărare în cazul în care nu urmează o creștere proporțională a veniturilor, ar fi normal ca prețul acțiunilor să țină la rândul său pasul cu inflația. Cel puțin unele titluri o fac dar în alte cazuri inflația aduce chiar prețuri în scădere. Cum de e posibil așa ceva?

Diferența o face gradul de îndatorare al companiilor. Dacă inflația apare unele companii își mută în prețuri costurile de producție iar dacă majoritatea populației are ajustări pozitive ale veniturilor (în România, la o inflație în jur de 3-3,5 procente pentru 2017 avem o creștere medie a salariilor nete de peste 10 procente) această mișcare va fi absorbită fără probleme de cerere.

Ce se întâmplă însă în cazul în care compania noastră are la rândul său datorii semnificative? Aici e o problemă pentru că inflația atrage după sine în majoritatea cazurilor o apreciere a dobânzilor. Și nu urcă doar dobânzile la depozite ci și cele la credite. Și, dintr-o dată, costurile de producție capătă un „bonus”, costul crescut cu serviciul datoriei (dobânzi plus fracțiunea din principal care trebuie achitat periodic băncii). O companie cu datorii mari care nu are o poziție de monopol în piață nu poate urcă pur și simplu costul serviciilor sau mărfurilor vândute astfel încât să acopere și acest neajuns pentru că, previzibil, concurența va profita și, identificând această vulnerabilitate, va ține prețurile mai jos pentru a fura o felie cât mai mare din clienții companiei cu datorii mari. În consecință va fi nevoită să taie din marja sa de profit și, la limită, chiar să accepte niște ani cu pierderi. Cu implicațiile de rigoare in prețul acțiunilor.

Revenind la întrebarea din titlu, doar cotațiile companiilor fără datorii vor putea trece relativ liniștite peste perioadele inflaționiste, celelalte (vezi Digi, Medlife, etc) ar putea suferi chiar dacă prețurile din jur urcă constant. 

(Cristian Dogaru)

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter