• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Costurile finanţării urcă. Cum procedăm?

16 Mar 2017
Pontul săptămânii

Semnalul l-a dat cea mai mare economie a lumii (SUA) şi sunt destule opinii că şi Banca Centrală Europeană va declanşa destul de curând un proces de majorare a dobânzilor.

„Ce mare zarvă pentru mai multe majorări succesive ale dobânzii de politică monetară peste Ocean când nivelul său abia a ajuns la 1%?” s-ar putea întreba cei care nu se sperie uşor. În acest caz nu mărimea paşilor făcuţi de Fed (Banca Centrală din SUA) sunt importanţi ci faptul că marele colos s-a urnit, procesul majorării costurilor finanţării este declanşat, va dura probabil mai mulţi ani şi este greu de crezut că Fed va rămâne singură în această cursă. S-au pompat trilioane de dolari pentru a preveni un colaps al sistemului financiar global în anii 2008-2009 iar acum bancherii centrali se pregătesc să retragă aceşti bani majorând dobânzile în economiile dezvoltate.

Ce importanţă are asta pentru noi? Dacă suntem doar deponenţi nu sunt motive prea mari de bucurie. Chiar dacă randamentele vor creşte uşor, câştigul procentual din dobânzi va rămâne în preajma ratei inflaţiei pentru a nu provoca o migraţie dinspre pieţele de capital spre plasamentele monetare. Lumea e foarte sensibilă la scăderea burselor pentru că mulţi au plasamente acolo fie şi indirect (prin fondurile de pensii şi cele mutuale) iar corecţiile în pieţele de capital pot antrena intrarea economiei în recesiune pentru că mulţi îşi înfrânează consumul şi se pun pe strâns bani când văd că averea lor listată la bursă scade.

Dacă suntem însă debitori sau cochetăm cu ideea asta pentru viitor e momentul să ne gândim serios dacă ne asumăm această postură pe termen lung, ca la un credit ipotecar. O creştere a dobânzilor pune presiune pe rambursarea în bune condiţii a împrumuturilor pe termen lung iar cea mai bună măsură de prevedere este asigurarea spaţiului de manevră în ceea ce priveşte raportul rată/venituri. Astfel, e riscant să duci acest raport peste valoarea de 30 % (poate 40% dacă ai un salariu cu adevărat impresionant) pentru că acum sunt dobânzi la minime istorice iar o eventuală majorare de doar 2% a acestora (sigur, nu peste noapte, ci în mai mulţi paşi succesivi) ar putea să dubleze rata la un credit ipotecar în lei ce include în acest moment o DAE în jur de 4%. Şi este foarte probabil să vedem acest lucru în următorii 30 de ani, cât reprezintă în general scadenţa la un astfel de împrumut.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter