• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Chiar îţi permiţi să fumezi?

03 Oct 2016
Pontul săptămânii

Nu suntem suficient de bogaţi ca să ne permitem dependenţe costisitoare, ca să nu mai pomenim de efectele lor asupra sănătăţii...

Potrivit unui studiu amplu, aproximativ 4,8 milioane de români erau fumători la nivelul anului 2012 (35% dintre bărbaţii peste 15 ani şi 15% dintre femei) iar costul mediu pentru întreţinerea acestui viciu trece în prezent de 300 lei pe lună-270 lei se cheltuia în 2012 dar între timp s-au petrecut mai multe majorări ale preţurilor, pe fondul creşterii accizelor. Suma nu pare la prima vedere mare dar când începem să o comparăm cu diferite alte cheltuieli prima impresie se schimbă-de pildă 300 de lei este mai mut decât costul mediu cu întreţinerea la bloc pentru un apartament de 2-3 camere, este comparabil cu cel pentru combustibil pentru maşina familiei sau 3 abonamente lunare complete de transport (metrou+transport de suprafaţă) în sistemul public. Dacă ambii părinţi fumează, costul însumat echivalează cu cel al taxelor medii pentru o grădiniţă particulară sau a celor percepute de universităţi . Cu puţin peste 600 lei/lună se poate achita chiria sau rata la o garsonieră într-un cartier de la periferia marilor oraşe. Mai pare acum un cost neglijabil?

Şi n-am vorbit de costurile implicate de tratamentele pentru înlăturarea efectelor fumatului, după ani buni de întreţinere a acestui viciu. Dependenţă se instalează relativ repede, începe cu  dorinţa de a bifa o experienţă nouă sau din solidaritate/nevoia de integrare în grup şi după câteva luni de perseverenţă e deja cam greu să te laşi. Cei mai mulţi îşi împacă cumva conştiinţa promiţându-şi să nu exagereze cu ţigările petru a nu-şi compromite sănătatea (sau pe a celor din jur) dar puţini se întreabă în momentul în care se apucă de fumat dacă vor putea să-şi întreţină acest viciu şi la ce ar trebui să renunţe pentru asta. Ei bine, pe lângă faptul că e nociv pentru sănătate, e nociv şi pentru bugetul unui cuplu cu veniturile medii pe economie. Din 3.400 lei (1.700 lei a fost câştigul salarial mediu net în octombrie 2016) nu e deloc uşor să smulgi aproape 20% pentru ţigări dacă ambii parteneri au acest viciu. Să ne gândim câţi reuşesc să economisească măcar 10% din venituri lunar şi cum ar creşte numărul lor dacă tot mai mulţi ar tăia ţigările de pe lista cu cumpărături sau s-ar gândi de mai multe ori înainte de a le include acolo.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter