• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ce trebuie să faci ca să iei bani de la Stat prin cel mai cunoscut program pe fonduri europene. Ponturi concrete de la un specialist în domeniu

07 Apr 2022
Pontul săptămânii

Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a iniţiat vineri, 25 februarie 2022, perioada de consultări şi dezbateri publice asupra propunerii de procedură de implementare pentru noul program Start-Up Nation 2022, prin care antreprenorii aflați la început de drum vor putea obține finanțări nerambursabile de câte 100.000 sau 200.000 de lei.  Primele două ediţii ale programului Start-Up Nation au condus la crearea a peste 45.000 de noi locuri de muncă, din care peste 30.000 în rândul absolvenţilor, şomerilor sau persoanelor defavorizate şi la o rată de supravieţuire a afacerilor finanţate de peste 99%.  Uite, mai jos, ce te sfătuiește un specialist în domeniu că este bine să faci pentru a putea să accesezi fondurile din acest program.

Conform propunerii de grilă de evaluare publicate vineri, am creionat un profil al candidatului ideal pentru obținerea finanțării în cadrul StartUP Nation 2022, un beneficiar care ar dori să obțină 100 de puncte, astfel încât să aibă șanse maxime de finanțare.

Criteriile de departajare sunt șapte: domeniul de activitate, valoarea cofinanțării proprii, investiția, dezvoltarea durabilă, competențele antreprenoriale și digitale, experiența în afaceri și inovarea.

Conform primului criteriu, antreprenorul SuN este IT-ist, stomatolog, asistent medical, producător de mobilă sau de materiale de construcții. Mai poate fi designer vestimentar, arhitect, om de publicitate sau poate activa în domenii de producție alimentară (brutărie, lactate, carmangerie). Lista CAEN-urilor care pot obține punctaj maxim în cadrul proiectului cuprinde doar 29 de CAEN-uri din cele 615 care există în nomenclator.

În ceea ce privește criteriile 2, 3 și 4, tânărul antreprenor SuN dispune de o sumă de aproximativ 35.000 lei pentru cofinanțare, intenționează să folosească peste 60% din valoarea proiectului pentru a achiziționa echipamente tehnologice și include în afacerea sa investiții pentru dezvoltare durabilă.

În cazul în care planul său de afaceri se bazează pe o cercetare științifică sau pe un brevet de invenție, antreprenorul SuN obține 10 puncte suplimentare, iar pentru alte 10 puncte, va urma cursuri de competențe antreprenoriale și digitale.

Totodată, acesta nu trebuie să fi avut niciodată o firmă, pentru un plus de 10 puncte.

Se estimează că programul va fi lansat în perioada aprilie-mai. Persoanele care doresc să contribuie la perfecționarea procedurilor pot transmite propuneri pe adresa de e-mail dezbateri_publice@mat.gov.ro până la data de 6 martie 2022.

Propunerile vor fi centralizate, analizate și discutate în viitorul Consiliu Consultativ pentru Dezvoltarea IMM, eveniment ce va fi organizat în cursul lunii martie de către minister, conform prevederilor Legii 346/2004.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter