• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Câteva acţiuni care promit recompense frumoase

20 Ian 2017
Pontul săptămânii

Intercapital compară preţul acţiunilor incluse în indicele BET şi formula „secretă” de indentificare a pariurilor câştigătoare la bursă a legendarului investitor Benjamin Graham. Iar concluziile sunt interesante.

Potrivit societăţii de brokeraj, 9 din cei 10 emitenţi din compoziţia indicelui BET, principalul indice bursier, au un raport subunitar între preţul acţiunii şi valoarea rezultată din formula lui Graham, un investitor legendar, părintele şcolii de investiţii din SUA. Cu alte cuvinte sunt mai ieftine decât valoarea lor „corectă”. Formula apare în cartea „Investitorul inteligent” din 1949 şi este radical din 22,5 x profitul pe acţiune (EPS) x valoarea contabila a acţiunii (Book Value). Când preţul la bursă este mai mic decât această valoare considerată preţul corect pentru un emitent, recomandarea ar fi să începi să acumulezi respectivele acţiuni. Nu cu ambele mâini, pe termen scurt trendul poate fi totuşi descendent, dar treptat, în paşi succesivi, supralicitând când preţul e mult sub valoarea lui Graham şi limitând achiziţiile când acesta ameninţă să treacă peste.

Conform raportului preţ/valoarea corectă a lui Graham, cea mai subevaluată companie de la BVB ar fi Nuclearelectrica (0,4, mult sub 1 deci). Urmează Transelectrica (0,5), Transgaz, Petrom şi Electrica (0,6), Romgaz (0,7). Iar cea mai scumpă e chiar acţiunea BVB, cu un raport de 1,9 (de evitat deci). După cum se vede, 5 din cele mai interesante 6 acţiuni din perspectiva lui Graham sunt ale unor companii de stat, care asigura tradiţional rate mari de distribuţie a dividendelor din profitul raportat. Deci o plasă de siguranţă suplimentară...

Mai avem în listă BRD şi Banca Transilvania (raport de 0,8 ambele) şi Fondul Proprietatea cu 0,9. Sigur, o piaţă emergentă cum e cea românească este în mod tradiţional mai subevaluată decât una matură pe fondul vizibilităţii sale mai mici. Totuşi, un discount de 30-40% faţă de valoarea corectă a acţiunilor ce rezultă din formula lui Graham este de luat în calcul. Măcar ca o alternativă la subremuneratele depozite bancare la termen, cel puţin pentru un portofoliu diversificat (acţiuni, obligaţiuni, depozite şi alte active, inclusiv imobiliare).

 

20.01.2017

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter