• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Când poţi cumpăra produse second-hand?

11 Iun 2017
Pontul săptămânii

Lipsa garanţiei şi eventualele vicii ascunse pot fi asumate când raportul preţ/specificaţii este mai mult decât tentant iar asta se întâmplă în pieţele suprasaturate

Ştim deja că pe piaţa auto există destule oportunităţi pentru că oferta este foarte diversă iar producătorii de maşini noi se bucură de tot soiul de facilităţi (politici de creditare, programe de subvenţii din partea statului, etc). Cine cumpără o maşină nouă contempla însă reducerea preţului cu 30% imediat ce iese cu aceasta pe poartă fabricii deoarece oferta pe partea de produse second-hand este foarte generoasă, atât pe plan local cât şi în ceea ce priveşte maşinile cumpărate din străinătate. Evident, cine vrea să economisească bani fără să facă rabat la calitate are la dispoziţie multe alternative second-hand într-o piaţă saturată precum cea auto.

Vestea bună este că piaţa auto nu este singură unde cumpărătorii au de unde alege. Piaţă telefoanelor mobile este una foarte asemănătoare, unde majoritatea clienţilor au făcut mai multe achiziţii de la apariţia smartphone-urilor. Iar cum marketingul este tot mai agresiv iar companiile telecom se întrec în noi lansări de dispozitive, luptând acerb pentru o memorie un pic mai mare, un display ceva mai generos şi mai luminos, o camera foto o idee mai bună sau o baterie mai generoasă, tot mai mulţi îşi pun telefoanele „vechi” (6-12 luni a ajuns o vârstă apreciabilă pentru un telefon mobil) la vânzare pe platforme gen okazii.ro, olx.ro,etc.

Poţi cumpăra deci telefoane absolut decente ca specificaţii la mai puţin de 40% din preţul de debut (între timp, modelele care se comercializează încă au ajuns şi ele la reduceri de 25-30% faţă de preţul de lansare) iar dacă garanţia a expirat, disconturile pot fi chiar mai mari, până la 70-80%. Cu atât mai mult în cazul telefoanelor cu sistem de operare Windows, după abandonarea aparentă a diviziei de telefoane mobile de către Microsoft (aici, e drept, e o problemă cu magazinul de aplicaţii, mult mai sărac decât pe Android). De ce ai mai lua deci telefoane noi, mai ales când intuieşti că preţul va avea o traiectorie asemănătoare precum în cazul autoturismelor? Un exemplu similar în cazul tabletelor, gadgeturi la mare modă cu 1-2 ani în urmă dar care au fost eclipsate de creşterea diagonalei telefoanelor mobile astfel încât sunt scoase la vânzare cu disconturi mari.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter