• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Așa scapi de problema RCA cu nici 200 de lei pe an. Peste 350.000 de șoferi au apelat deja la această metodă, doar în 2022

05 Mai 2023
Pontul săptămânii

Aproape 353.000 de șoferi au ales, anul trecut, să adauge contractelor de RCA clauza “decontare directă”, care le permite ca în caz de accident să solicite plata daunei propriului asigurător RCA, nu celui care a vândut polița șoferului vinovat, așa cum se întâmplă în mod normal.

În condițiile în care unele societăți de asigurare plătesc daunele mai greu decât altele, diferențe ce se pot vedea inclusiv din numărul de reclamații trimise la ASF de păgubiți, opțiunea “decontare” directă se poate dovedi o alegere cât se poate de inspirată. Conform datelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) în Raportul asupra evoluției pieței asigurărilor în 2022 , anul trecut au apelat la această variantă 352.281 de șoferi, număr puțin mai mic decât în 2021, dar aproape dublu față de 2020. Primele brute subscrise de asigurători din clauza de decontarea directă au atins 58,3 milioane de lei, ceea ce înseamnă că prima medie anuală plătită de clienți a fost de puțin peste 170 de lei, în creștere de la 121 de lei, cât a fost în 2021.

Anul trecut a venit cu un record în ceea ce privește numărul dosarelor de daună plătite în contul clauzei decontare directă, fiind vorba despre aproape 12.200 de cazuri, cu o daună medie de peste 8.100 de lei. În total, s-au plătit peste 98,5 milioane de lei sub formă de daune, de asemenea un record.

Avantajul principal al clauzei decontare directă derivă din faptul că, în caz de daună, plata despăgubirii este făcută de propriul asigurător al șoferului păgubit, nu de către firma de asigurare care a emis RCA pentru șoferul vinovat, cum se întâmplă în mod normal.

Altfel spus, șoferul care are clauza de decontare directă își cumpără, contra unei sume medii de 172 de lei, dreptul de a alege propriul asigurător RCA în cazul în care suferă o daună din vina altui șofer. Acest avantaj este semnificativ, în condițiile în care comportamentul de plată al asigurătorilor diferă de la caz la caz și, mai mult, în general, societățile care gestionează portofolii mari de RCA reglementează mai greu dosarele de daună față de cele cu portofolii mai suple în această zonă.

Vezi AICI cum funcționează decontarea directă și în ce condiții