• Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri

Ar trebui ca decizia de a te căsători să fie una bazată pe calcule...?

21 Mai 2019
Pontul săptămânii

Știu, dragostea nu are a face cu stomacul, deși bătrânii spun că trece pe acolo. Românii se căsătoresc acum la 26 de ani în medie, față de 22-23 de ani pe vremea dictaturii. Astăzi, printre motivele de întârziere a nunții se numără cele economice: ambii parteneri doresc să își facă mai întâi un rost în viață și abia apoi să-și unească destinele. Înainte, când Statul îți dădea casă și serviciu, nu conta câți ani ai la momentul mariajului. Cu toate acestea, decizia de a-ți întemeia o familie ar trebui să presupună și mici calcule.

Repet, e bine să existe și o parte financiară care să fie luată în considerare în decizia de a te căsători. Pentru că e nevoie de o minimă planificare atunci când vine vorba de achiziția unui apartament, plus bunurile necesare familiei. Ca idee, americanii se căsătoresc în medie la 27,8 ani. În cazul bărbaților, vârsta medie a căsătoriei este de 29,8 ani.
În 1920, femeile se măritau la 21 de ani, iar bărbații la 21.


Avantajele mariajului la vârste de sub 25 de ani: Obții mai ușor un credit pentru casă decât la   40 de ani, Ai mai mult timp pentru a economisi, Asigurarea de viață e mai ieftină, Dacă faci un copil de tânăr, nu riști ca el să facă 20 de ani pe când tu vei împlini 70.

Dezavantaje: S-ar putea să nu fii pregătit pentru surprizele pe care viața ți le aduce și să divorțezi la prima furtună. ( Sub 15 ani în medie. Atât durează acel ”până când moartea ne va despărți” rostit în ziua care ar trebui să fie cea mai fericită zi din viața ta. În România, anual se desfac circa 30.000 de mariaje. Dacă ținem cont că sunt circa 250 de zile lucrătoare, asta înseamnă 120 de divorțuri pe zi. Sau 15/oră. Sau unul la fiecare 4 minute. Dacă ne uităm puțin mai atent, vom vedea că cele mai scurte mariaje care se termină prin divorț sunt cele din București și Ilfov. La polul opus e Vasluiul ), apar presiuni asupra bugetelor de familie, ești mai puțin atent la bani și la economisire.

Ce e de făcut?

Înainte de a vă uni destinele, faceti-vă un plan alături de soțul/soția Dvs. Cât să puneți deoparte anual, când să faceți un copil astfel încât să-i puteți oferi tot ce are nevoie, care sunt obiectivele voastre în viață și cum vă puteți ajuta reciproc pentru a vi le atinge.

Ce ar mai trebui să știm despre divorțurile la români:

Ce ar mai fi interesant de notat:
 
 • Raportul dintre numărul căsătoriilor încheiate şi cel al divorţurilor pronunţate prin hotărâri judecătoreşti definitive sau pe cale administrativă, a fost de 4,6 căsătorii la un divorţ
 • În medie, divorţul apare cu cea mai mare frecvenţă în rândul bărbaţilor şi femeilor din grupa de vârstă 35-39 ani (19,1% dintre divorţuri în cazul femeilor şi 19,8% în cazul bărbaţilor), urmată în cazul femeilor de grupa de vârstă 30-34 ani (18,5% dintre divorţuri) şi de grupa de vârstă 40-44 de ani în cazul bărbaţilor (19,2% dintre divorţuri);
 • Numărul femeilor în vârstă de până la 30 ani care au divorţat a fost de 2,3 ori mai mare decât numărul bărbaţilor aparţinând aceleiaşi grupe de vârstă;
 • În aproape toate judeţele (cu excepţia judeţelor Buzău, Giurgiu, Ilfov, Teleorman şi Vaslui) numărul de divorţuri este mai mare în mediul urban decât în cel rural.
 • În Municipiul Bucureşti s-au înregistrat anul trecut aproape 10% din numărul total de divorţuri. Cel mai mic număr de divorţuri s-a înregistrat în judeţul Vâlcea (208 divorţuri).  
 • Cea mai mare rată a divorţialităţii s-a înregistrat în judeţul Gorj (1,90 divorţuri la 1000 locuitori) şi cea mai mică rată de divorţialitate s-a înregistrat în judeţul Vâlcea (0,52 divorţuri la 1000 locuitori).
Comparativ cu celelalte ţări din Uniunea Europeană, î România a înregistrat un nivel mediu. Cele mai mici rate de divorţialitate la nivel european s-au înregistrat în Malta și Slovenia. Cele mai mari rate de divorţialitate s-au înregistrat în Danemarca şi Lituania.
 
 • Durata medie a unei căsnicii terminate prin divorț, în lume: Italia-18 ani, Canada -13.8 ani, Franta- 13 ani, SUA- 12.2 ani, Australia - 12 ani, Mexic - 12 ani, Japonia și UK,- câte 11 ani, Quatar - 5.5 ani.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter