• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ai fond de urgenţă? Dacă nu, citeşte mai jos

21 Oct 2017
Pontul săptămânii

Înainte că medicul să-mi recomande operaţia la coloana vertebrală, toată lumea era a mea. Neavând copii, ce luam pe mere, dădeam pe pere, cum se spune.

Din salariu îmi puneam bani deoparte cât să-mi achit rata la creditul cu care mi-am luat casa, dar şi pentru un Revelion în străinătate (care nu depăşea costurile unuia făcut în ţară, notez în treacăt). Dar a venit Accidentul şi medicii m-au pus în faţă faptului împlinit. Operaţie sau cărucior cu rotile. Operaţia costa 4.000 de euro, bani pe care evident că nu reuşisem să-i strâng.

Ca să scurtez, am făcut un împrumut de nevoi personale de 4.000 de euro, pentru care voi plăti vreo 11.000 de euro în final. Rate plus dobânzi. Adică aproape de 3 ori mai mult decât face.

Ce m-a învăţat asta? Simplu: întotdeauna e bine să pui răul în faţă şi să ai puşi deoparte nişte bani, dacă ţi se întâmplă ceva rău.

Bine, veţi zice, dar câţi bani ar fi necesari? Nici eu nu am ştiu aşa că am discutat cu nişte domni din zona analiştilor economici care mi-au spus Secretul. Ideal ar fi ca fondul de urgenţă să fie egal cu cel puţin trei luni de cheltuieli lunare pe care le faceţi. Ideal este ca acei bani să acopere şase până la opt luni ale cheltuielilor. Cu alte cuvinte: dacă de regulă cheltuiţi lunar 2.000 de lei cu totul, fondul de urgenţă ar trebui să fie de minim 6.000 de lei, iar idealul ar fi 12.0000-16.000 de lei.

De ce-mi pare rău pentru că nu am ştiu  asta la timp? Pentru că acum plătesc rată la apartament plus la cea de la creditul de consum (făcut pentru a mă putea opera) mult peste posibilităţile de a mai pune ceva deoparte.

Dacă vreţi să fiţi cu adevărat protejat financiar, începeţi să vă uitaţi cu pesimism la viaţă dvs. Gândiţi-vă ca la o posibilitate reală la pierderea locului de muncă sau la un eveniment medical nedorit. Dacă el nu se petrece (ceea ce va şi dorim) cu atât mai bine! Dar e bine să puneţi răul în faţă.

Mai puteţi  pune bani deoparte având un obiectiv fix. Să vă fixaţi în minte să strângeţi 5.000 de euro. Creaţi un cont separat şi începeţi prin a economisi 2% din salariul dvs. Veţi observa diferenţa, credeţi-mă!

Eu acum am renunţat la multe din plăcerile mele de dinaintea operaţiei, din cauza banilor. De asta am şi scris acest articol, pentru a-i avertiza pe cei care pot ajunge în situaţia mea. Drept pentru care eliberez prezenta.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter