• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ai depozite? Atenţie la comisioane!

28 Aug 2017
Pontul săptămânii

Randamentul sumelor economisite poate fi anulat de taxele de administrare, comisioanele de retragere/depunere, interogarea soldului, viramente, etc.

În condiţiile în care dobânzile la termen au scăzut pentru majoritatea scadentelor sub 1%, atenţia deponenţilor n-ar trebui să fie atrasă doar de procentele de după virgulă ci, mai ales, de politica de comisioane a băncilor. De exemplu, ce folos că ai obţinut 0,7% în loc de 0,6% pe an la scadenţa la o lună dacă ai comision de administrare de 20 de lei pe lună în loc de 10 lei la banca cu dobânda mai mică ori plăteşti minim 3 lei la interogarea soldului şi minim 10 lei la retragerile de numerar în loc de zero în anumite cazuri la băncile concurente? Sigur, dacă dispui de minim 150.000 lei, diferenţa de dobândă ar echivala cu 150 de lei şi poate ieşi în câştig cu acel 0,1% pe an obţinut în plus (deşi doar taxele de administrare s-ar acoperi fără probleme în exemplul de mai sus) dar dacă ai o sumă mult mai modestă, de 10.000-20.000 lei?

În acest caz nu are rost să vânezi diferenţe de randament care oricum sunt minuscule între bănci la depozitele la termen (0,1-0,3% pe an din toată suma economisită) ci să te axezi pe produsele care oferă taxe minime de administrare, retragere de numerar (la ING de pildă aceste costuri sun zero pentru cei care primesc în cont minim 700 de lei pe lună, că salariu, pensie sau alt tip de virament regulat), interogare sold şi, la fel de important poate, la transferurile între conturi. Mulţi ignoră costurile cu comisioanele bancare pornind de la ideea că acestea sunt mici dar, prin însumare, suma nu e neglijabilă mai ales prin raportare la dobânzile minuscule din prezent. Or, dacă tot n-ai mare lucru de câştigat păstrând banii în bancă, măcar să nu pierzi din ei cât stau pe acolo, nu?

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter