• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Abonament de date cu stick inclus?

02 Mai 2017
Pontul săptămânii

Stick-urile cu internet mobil tind să devină un accesoriu inutil de vreme ce operatorii telecom se bat în ofertele de abonamente la telefonia mobilă oferind un număr suficient de GB de trafic de date lunar de la 2 euro.

Decizia de a avea simultan un abonament/cartelă la mobil cu 50 GB lunar de trafic de date în regim 4G şi un stick-ul de internet mobil oferit cândva de operatori contra unui abonament lunar presupune acum o cheltuiala aproape inutilă. În perioada în care traficul de date pe mobil era prea scump sau abia se pregătea implementarea sa avea sens să ai abonament de date cu un stick inclus (uneori gratuit, alteori contra unei chirii inclusă în abonament). Dacă plecai în vacanţă  stick-ul îţi dădea şansa să ai ceva internet pe laptop. De multe ori vitezele erau prea mici pentru a lucra ceva cursiv, dar era oricum mai bine decât nimic. Dar acum?

Telefoanele mobile pot fi transformate în modemuri („tethering” se numeşte opţiunea) şi ai în felul asta acces la internet şi pe laptopul din dotare plecat în vacanţă odată cu proprietarul. Şi nici măcar nu trebuie să-ţi mai faci griji în privinţa consumului de date dacă ai un terminal 4G. De exemplu, la Digi Mobil, la un abonament de 2 euro, pe lângă cele 200 de minute naţionale de convorbiri ai şi 50 GB de trafic de date mobile în reţeaua 4G. La cartela Telekom de 5 euro ai pe lângă 1.000 minute naţionale de convorbiri şi 30 de GB oferiţi ca bonus pentru traficul de date în reţeaua 4G. La aşa trafic de date poţi face fără probleme streaming video transformând telefonul/tableta în televizor.

Or, la ce bun să mai plăteşti abonamente de internet mobil cu stick inclus care pleacă de la 2-3 euro dar pot ajunge şi la peste 10 euro pe lună când cu numai 2-5 euro poţi da internet direct de pe telefon oricărui device din apropiere, fie laptop, alt telefon , tabletă, televizor smart?

Multora nu le-a scăpat acest detaliu dar fie că s-au obişnuit să plătească la pachet factura către operatorul telecom (de acasă, prin internet banking) şi sunt prea comozi să meargă până la sediul acestuia să ceară rezilierea, fie au pierdut sau au deteriorat stickul şi se tem că ar putea plăti suplimentar pentru asta. Pentru cea din urmă categorie, există însă o veste bună: sunt operatori (Digi de pildă) care după o perioada standard contractuală (2 ani) casează respectivele dispozitive asfel încât nu trebuie achitat niciun cost suplimentar dacă acestea nu se mai află în parametri standard sau nu mai există pur şi simplu.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter