• Creditare
    Responsabilă
  • Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Noi titluri de stat: ce dobânzi ai pentru ediția din februarie

12 Feb 2024
Împrumuturile tale

Continuăm seria de materiale dedicată titlurilor de stat. Așa cum ți-am explicat de-a lungul timpului, aceste instrumente financiare sunt recomandate de experți celor care nu își doresc să investească în instrumente financiare riscante. 

Ministerul Finanțelor a anunțat o nouă ediție a programului Tezaur, care a început pe 12 februarie. În cadrul acestei ediții cei dornici să investească au la îndemână titluri de stat cu scadență peste 1 an și titluri de stat cu scadență peste 3 ani. Dobânzile anuale sunt: 

- 6% pentru titluri de stat cu maturitate 1 an
-6,75% pentru titluri de stat cu maturitate 3 ani

Ca de obicei, ai mai multe modalități prin care poți cumpăra aceste titluri de stat, care au o valoare nominală de 1 leu și sunt în formă dematerializată, respectiv: 

 - între 12 februarie 2024 - 7 martie 2024 online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Operațiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.
- între 12 februarie 2024 - 8 martie 2024 de la sediul unităților Trezoreriei Statului
- între 12 februarie 2024 - 7 martie 2024 în mediul urban și 12 februarie 2024 - 6 martie 2024 în mediul rural, prin subunitățile poștale ale Poștei Române. 

Este important să mai știi și faptul că dobânda este anuală, plătibilă la termenele prevăzute în prospectul de emisiune și că aceste titluri de stat sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans. Poți realiza una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni și ai posibilitatea de a anula subscrierile deja efectuate doar în perioada de subscriere, prin depunerea unei cereri. 

De partea cealaltă, dacă ne uităm la dobânzile practicate de bănci la depozite în luna februarie a acestui an, observăm că pe primul loc avem o dobândă de 7,55% pentru un depozit in lei la termen pe 12 luni. 

Astfel, pentru suma de 10.000 de lei, obții un castig de 600 de lei pentru titlurile de stat pe un an, iar în ceea ce privește depozitul pe 12 luni la TBI, castigul este de 679,5 lei( fără să luăm în considerare și eventuale comisioane pentru administrarea contului). 

Diferența nu este atât de mare, deși între titluri de stat și dobânzi depozit avem o diferență de 1,55 puncte procentuale, deoarece titlurile de stat nu sunt impozitate. 


 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter