• Creditare
  Responsabilă
 • Teste
 • Pontul
  Săptămânii
 • Resurse
 • Evenimente
 • Calculatoare
 • Știri
 • Curs de educatie financiara

Uite cum scapi de grija locuinței cu nici 10 euro pe lună. Tot mai mulți români se protejează de frica cutremurelor

17 Apr 2024
Gestiunea finanțelor

Anul trecut s-au vândut, în România, peste 1,7 milioane de asigurări facultative de locuință, acesta fiind cel mai mare număr din toate timpurile. O explicație există și ea ține de teama de cutremur, generată de seismele repetate din Gorj. Până la cutremur, însă, ești expus zilnic multor riscuri și cu siguranță nu vrei să ajungi să scoți din propriul buzunar mii de euro pentru reapara pagubele sau, în cazuri extreme, chiar zeci de mii de euro, pentru o casă nouă. Uite ce poți să faci ca să eviți toate astea cu circa 40 de lei pe lună.

Prima medie plătită pentru o asigurare facultativă a locuinței, arată datele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a fost de doar 334 de lei anul trecut, ceea ce înseamnă că pentru circa 28 de lei pe lună, la care se adaugă cei aproape 11 lei pentru asigurarea obligatorie împotriva dezastrelor (130 de lei pe an) vă puteți proteja complet locuința, evitând potențiale pagube de mii de euro. Altfel spus, formula completă de protecție împotriva riscurilor catastrofale (cutremur, inundație, alunecări de teren), dar și a celor mai puțin distructive dar cu frecvență mai ridicată de apariție (inundație de conductă, incendiu), împreună cu protecția bunurilor în caz de disrugere costă sub 40 de lei pe lună.

E drept că, în București și altte câteva orașe importante, prețurile locuințelor fiind mai mari, prima medie urcaă, probabil, spre 500 de lei, însă raportat la potențialele daune rămâne o sumă cât e poate de decentă.

Cum funcționează pachetul de asigurare a locuinței și de ce ai nevoie de două polițe

Potrivit legii din România, toți proprietarii trebuie să își asigure locuințele împotriva deazstrelor, prin achiziționarea unei polițe emise de Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). Această asigurarea costă 130 de lei pe an și acoperă exclusiv daunelor provocate de cutremur, inundație ca fenomen natural sau alunecări de teren.

Așa cum arătam mai sus, polița PAD este prea puțin acoperitoare, mai ales pentru locuințele din orașele mari, unde prețurile imobiliarelor depășesc cu mult limita asigurată prin PAD. Mai mult, PAD nu acoperă și valoarea bunurilor din locuință, care în unele cazuri ajunge la sume substanțiale.

Soluția pentru o protecție completă stă în al doilea palier de asigurare, polițele facultative. Acestea pot fi achiziționate de la orice societate autorizată să vândă asigurări generale în România. Condițiile de asigurare sunt diferite de la firmă la firmă, însă, referitor doar la riscurile de calamitate, toate produsele acoperă o sumă apropiată de întreaga valoare a locuinței, așa cum reiese din evaluările de specialitate. Altfel spus, suma de 20.000 de euro acoperită de PAD este suplimentată până la o valoare care să permită păgubitului să își refacă locuința, în caz că se mai poate face ceva, sau să își cumpere una similară sau aproape similară.

Costul unei astfel de asigurări este, în general, undeva între 0,1 și 0,2% din valoarea asigurată. Pentru o locuință din București, de exemplu, evaluată la un preț de 100.000 de euro, asigurarea facultativă costă între 100 și 150 de euro pe an, adică în jur de 10 euro pe lună. Menționăm că acest cost este pentru o poliță care acoperă și bunurile din locuință, într-o anumită limită, facilitate care nu există în cazul poliței obligatorii.

În afară de riscurile catastrofale acoperite și de PAID, la care se pot adăugă și furtuna sau grindina, polițele facultative acoperă și alte cauze relativ frecvente de daună cum ar fi incendiul sau inundația de conductă și poate include și o clauză de răspundere față de terți, în cazul în care proprietarul provoacă daune vecinilor, de exemplu.