• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Zece sfaturi pentru a nu avea o vacanţă catastrofală pentru portofelul tău

09 Iul 2019
Educaţie

Toată lumea ştie că în vacanţă suntem tentaţi să cheltuim mai mult decât ne permitem şi toate lucrurile ni se par ieftine. Aata pentru că suntem mai relaxaţi şi vrem să ne simţim bine în concediul de vară după atâta muncă. Iată câteva sfaturi pentru a nu avea o recuperare foarte grea, din punct de vedere financiar, după sezonul de vară.

1. Calculează-ţi o suma exactă pe care o vei cheltui în vacanţă. La sfârşitul fiecărezi zile vezi câţi bani ai cheltuit şi cât mai ai până la sfârşitul concediului. Aşa vei şti dacă rişti să depăşeşti bugetul după o zi în care ai fost mai cheltuitor.

2. Dacă plăteşti cu cardul sau vrei sa retragi moneda străină direct de la bancomatele din alte ţări informează-te, în prealabil, despre comisioanele la plata cu cardul şi la retragerea de la ATM. Asta se poate face printr-un telefon la bancă, consultarea paginii de internet sau o vizită direct la bancă. Asta te va scuti de griji inutile dacă ai rămas în vreo situaţie fără cash şi vrei să plăteşti direct cu cardul sau să scoţi bani de la un bancomat din altă ţară.

3. Pentru ieşirile de scurtă durată şi nu foarte departe de hotel, ia la tine doar strictul necesar. Dacă ai o ieşire la plajă mai scurtă, iar hotelul nu este foarte departe, ia doar suma de care ai nevoie pentru băuturi, mâncare şi alte cheltuieli minore. Asta te poate reţine de la cheltuieli inutile şi eviţi riscul de a pierde banii pe plajă.

4. Shopping în vacanţă? Dacă ţi se face chef de cumpărături gândeşte-te că în peste 90% din cazuri, lucrurile (de orice fel, de la îmbrăcăminte, accesorii sau alte obiecte) sunt mult mai scumpe în zonele turistice. Aşa că încearcă să te gândeşti de două ori înainte să te arunci la cheltuieli inutile

5. Carburanţii dau o gaură consistentă în bugetul de vacanţă. Dacă mergi cu maşina, în ţară sau străinătate, vezi exact de unde ar trebui să alimentezi pentru a plăti cât mai puţin pe benzină sau motorină. Aici (https://www.sigurantafinanciara.ro/bugetul-tau/cum-sa-platesti-mai-putin-pentru-benzina-si-motorina-daca-pleci-cu-masina-vacanta) ai sfaturi pentru a economisi sume importante.

6. Călătoria cu avionul - Dacă vei călători cu avionul probabil ţi-ai luat cu mult timp biletul aşa că singurele sfaturi ar fi să eviţi cheltuielile în aeroport pentru că preţurile sunt mari. Poate singura destinaţie din aeroport ar fi duty-free-ul.

7. Dacă ai un supermarket sau o piaţă în apropiere încearcă să tai din ieşirile la restaurant prin cumpărături de la magazinele de proximitate.

8. Transportul în comun. În cazul în care în vacanţa de vară ai în plan să vizitezi mai multe oraşe din străinătate sau ai un sejur îndelungat într-un singur oraş, documentează-te despre tarifele pe zi, abonamente şi alte facilităţi pentru a cheltui cât mai puţin pentru transport. Fă-ţi un itinerariu pentru a pierde cât mai puţin timp şi bani.

9. Schimb valutar. Dacă pleci în străinătate asigură-te că vei schimba banii în cele mai avantajoase condiţii. Caută cel mai avantajos curs valutar.

10. Verifică bagajul de două ori înainte de a pleca. Aşa vei evita să cumperi un lucru de care aveai nevoie în vacanţă, îl aveai acasă, dar l-ai uitat.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter