• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Vrei să îți înmulțești banii? Deschide mintea și nu uita că nu ești nici stat nici bancă nici companie

22 Ian 2020
Educaţie

Niciodată în istoria lumii atât de mulți oameni nu au avut acces la atât de multe informații din atât de multe domenii diferite pe atât de multe canale. Practic, cel puțin în țările Europei, aproape oricine poate găsi o sursă de unde să afle rețeta pentru murături sau ce înseamnă o dobândă. Acest mare beneficiu vine, însă, și cu multe efecte adverse. Unul dintre ele este riscul de a "nimeri" sursa care nu trebuie. Cum ar fi, de exemplu, să citești doar site-urile celor care susțin că vaccinurile cauzează mai mult rău decât bine? Te-ai expune unui număr imens de boli grave în baza unor informații care nu doar că nu au fost validate științific, dar sunt din ce în ce mai clar invalidate de studii desfășurate pe zeci de ani.

Dar cum ar fi dacă ți-ai alege mașina urmând exclusiv sfaturile aruncate în eter de o singură companie producătoare? Ei bine, tot astfel stau lucrurile și când vine vorba de alegeri financiare. Sigur că poți să mergi pe anticipațiile fataliste ale unor economiști deja consacrați în "domeniul sfârșitului lumii" și să nu îți pui niciodată banii la bancă sau în fonduri de investiții pentru că "eventual tot îi pierde". Ascultându-i, poți să nu îți iei casă nici anul ăsta, nici la anul și nici peste trei ani, pentru că "sigur prețurile se vor prăbuși". Dar cel mai bine este să cauți să te informezi din mai multe surse și, cel mai important, să evaluezi exact ce îți trebuie și pe ce perioadă îți trebuie. Dacă vrei să îți cumperi o casă pentru o viață este aproape irelevantă o diferență de 10-15% de preț, oricât de cinic ar suna asta. În ăia 20-25 de ani sau mai mult în care vei sta în ea, oricum vei trăi cu siguranță momente cu prețuri mai mari și perioade cu prețuri mai mici. 

Este greu de crezut că banca în care îți depui banii va da faliment în 6 luni, dacă aceasta e perioada pe care vrei să îți faci un depozit. Este mai important să ai banii atunci când ai o nevoie stringentă decât să te lamentezi că ai plăti nu știu ce dobândă nu știu cărui IFN. 

Și, nu uita că nu ești nici stat, nici bancă, nici companie multinațională, ca să ai conflicte cu alte state, alte companii sau alte bănci. Deschide-ți mintea și poți câștiga! Iată, păstraând proporțiile,  un exemplu, sfatul unui CEO de administrator de fonduri care gestionează sute de miliarde de euro pentru clienții săi. Spunea recent, deschis, că încă îi plac activele din Rusia. De ce îi plac? Pentru că aduc randamente mari. Cu toată rsponsabilitatea zecilor de mii de clienți în spate, acest om face plasamente în Rusia pentru că aduc profit. Sigur că dacă tu vei citi dor avertismentele UE privind Rusia sau te vei lăsa influențat de rezervele investitorilor din România în privința acestei țări nu vei putea profita vreodată. Dar aici vorbim deja despre un al nivel de investiții. 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter