• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Unde suntem în materie de educație financiară?

06 Oct 2019
Educaţie

Potrivit ultimelor cercetări publicate în studii reputate, nivelul educației financiare din România depinde de vârstă, de etnie și de școala absolvită. Există cercetători români care au calculat până la nivelul reședinței de județ gradul de alfabetizare economică, dar despre asta într-un articol viitor. În ceea ce privește distribuirea alfabetizării financiare pe caracteristici sociodemografice, educația financiară este cea mai scăzută în rândul persoanelor în vârstă (sub 65 de ani) și cea mai ridicată între 36 și 50 de ani. Cel mai bine plasați din acest punct de vedere sunt tinerii de 36-40 de ani.


Cercetătorii au remarcat un nivel semnificativ mai scăzut de alfabetizare financiară în rândul femeilor și o înclinație mai mare a femeilor de a răspunde „nu știu”.Potrivit studiului, românii și maghiarii care trăiesc în țara noastră par la fel de educați în privința aspectelor financiare, în timp ce populația rromă pare de departe cea mai ne-educată. 

Generațiile mai în vârstă sunt mai puțin alfabetizate financiar, mai ales în țările care au trecut de la economiile planificate la cele de piață (cum e România), din cauza lipsei de experiență în gestionarea finanțelor. În același timp, aceștia au trecut prin perioade de turbulență economică, faptcare i-a ajutat la conștientizarea și înțelegerea conceptelor economice precum inflația.

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter