• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Ți se pare că ești sclavul furnizorilor de utilități? Ia uite cum poți să îi joci tu pe degete

13 Dec 2018
Educaţie

Prețul kilowatului crește și tu nu ai ce face. Îți vine să te revolți și te descarci pe “amărâții” de la call center, că e vorba de gaze sau curent electric, când te sună să îți propună să îți cumperi vreun serviciu suplimentar. De câte ori nu am trecut toți prin stările astea?

Dar acum nu mai e așa. Ba, mai mult, dacă știi ce trebuie să faci, poți să negociezi cu marile companii ale căror “ sclav” te simțeai până acum. Uite cam ce trebuie să faci.

Prețul energiei electrice pentru consumatorii casnicii este liberalizat, de la începutul acestui an. Asta  înseamnă că, în orice moment, o gospodărie poate închide contractul cu vechiul furnizor, pentru a încheia unul nou cu o altă firmă. Să începem cu partea mai puțin bună.

În momentul trecerii de la furnizorul tradițional în piața liberă, trebuie să știi că vei plăti un preț bazat strict pe condițiile pieței și nu vei mai avea “umbrela” statului, prin Autoritatea de Reglementare în Energie(ANRE), care să te apere în caz de șocuri de preț pe piața curentului.

Dar partea bună este că poți obține, prin negociere, un preț sub cel pe care îl plătești acum.

ANRE a pus la dispoziie, pe site-ul propriu, un comparator de tarife ale diverșilor furnizori care îți poate aduce o imagine destul de clară asupra ofertelor.

Trebuie, mai întâi, să particularizezi oferta, alegând criteriile Consum mediu Anual,  Nivel tensiune, Județ și tipul de tarif(fix pe toată perioada contractuală sau variabil).

Recomandarea mea este ca tariful ales să fie fix, iar durata contractului cât mai mare – până la doi ani, pentru a avea predictibilitate pe termen lung.

De asemenea, trebuie să alegi oferta de preț cu toate tarifele reglementate incluse(distribuție, transport etc.), pentru a nu avea  o imagine falsă asupra atractivității ei. Odată uniformizată căutarea, poți compara furnizorii.

După alegerea unuia dintre urnizori, transferul la acesta se face printr-o cerere , la pachet cu o notificare de încetare unilaterală a contractului cu vechiul furnizor.

 

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter