• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Statul are o instituție care prognozează cum va merge economia, la fel cum INMH prognozează cum va fi vremea

08 Feb 2021
Educaţie

Statul român are o instituție care face prognoze despre cum va merge economia României în timpul unui an. Cam cum face Institutul Meteorologic (INMH), care prognozează cum va fi vremea. Dar spre deosebire de meteorologi, această instituție,care se numește "Comisia Națională de Prognoză", face estimări mai rare, pentru că nici economia, în general, nu se mișcă după cum bate vântul.

Procesele economice sunt mai îndelungate, așadar, o prognoză anuală și una, de control, la jumătatea anului sunt considerate suficiente. La fel cum cei de la meteo mai dau greș cu vremea (mai ales când vrei să pleci în vacanță la mare), așa și Comisia Națională de Prognoză mai dă greș cu diferite lucruri. Cum ar fi, cu cât vor crește prețurile, cu cât vor crește salariile, șomajul, și altele. Și cum va evolua economia cu totul.

Dar, cum cei de la meteo au ajuns să nimerească vremea de cele mai multe ori, tot așa și cei de la această instituție nimeresc, în mare, dacă nu se întâmplă ceva neașteptat, ca o criză de pandemie, să estimeze corect dacă anul în curs vei mai avea loc de muncă sau îți crește salariul. Sigur, nu ție personal, în general, cum vor fi vremurile. Dar dacă vremurile sunt bune, e cel mai probabil săți meargă și ție bine.

De exemplu, pentru anul acesta prognozează că salariul în mână va crește în medie mai puțin decât anul trecut. Deci din acest punct de vedere, 2021 va fi ceva mai prost decât a fost 2020.

Mai pe larg despre asta, vom spune într-un articol din această săptămână. Căruia îi vom face trimitere mai jos, după publicare

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter