• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Șase sfaturi pentru educația financiară a copiilor tăi

26 Iul 2019
Educaţie

Într-o familie nu e suficient ca doar părinții să aibă cunoștințe despre cum să-și gestioneze banii. Ar fi util ca fiecare din membrii familiei să aibă noțiuni legate de cum să economisești, să investești șamd. Cum se poate face asta? Vă dau câteva idei, după ce am citit la rândul meu sfaturile unui expert. Chiar și un copil poate fi ajutat să înțeleagă rolul și importanța fiecărui leu. Cum? Simplu: prin jocuri.


Potrivit psihologilor, copiii sunt deja capabili să înțeleagă conceptele de bază privind banii încă de la vârsta de trei ani. Cei mai mulți, când au 7 ani, și-au făcut deja o idee despre cum stă treaba cu banii. Tot ce trebuie să ne asigurăm este ca această idee a lor despre bani să fie una corectă.

Niciunui părinte nu i-ar plăcea ca fiul sau fata lor , odată ajunși la maturitate, să se dovedească un risipitor, iar mai târziu să ajungă în stress financiar. Pentru a evita asemenea situații, să apelăm la jocuri.

Jocul nr.1 : ”Să mergem la cumpărături!”

Poate fi ușor practicat în perioada pre-școlară. Improvizați într-o cameră un fel de magazin . Produsele pot fi obiectele pe care le aveți prin casă: o cutie de sare, o pungă de zahăr, câteva agrafe de păr, teva fructe, o pereche de pantofi șamd. Ce găsiți prin debara, pur și simplu. Dacă aveți un telefon smart, puteți folosi calculatorul drept ”casa de bani”.

Dumneavostră și soția (soțul) veți fi vânzătorul, iar copilul a fi clientul. Dacă aveți mai mulți copii, puteți să-i folosiți pe ei pe post de casier, asistent vânzător, clienți (cu rândul). Le dați bilețele reprezentând banii - o sumă fixă, să zicem 100 de lei, și le spuneți să facă aprovizionarea locuinței pentru o săptămână.

Îi stimulați să facă mai întâi o listă cu ceea ce e necesar, cu ceea ce ar vrea să mănânce și ce ingrediente vor trebui cumpărate șamd.

Pe parcurs, îi ghidați cu sfaturi astfel încât să se încadreze în suma fixată și să se aleagă cu cât mai mult. Poate fi hazliu, cred....

Jocul nr 2: ”Cât costă?”

Pur și simplu faceți câteva bilețele cu câte o întrebare care are mai multe variate de răspuns. De pildă:

Sticla de apă costă: 0,50 lei, 2,50 lei sau 6 lei?

 Biletul pentru film costă: 4 lei , 40 de lei sau 100 de lei?

Plata facturii la telefon costă: 12 lei,  100 lei sau 400 de lei?
Astfel de jocuri îi ajută să înțeleagă valorile relative ale diferitelor produse și servicii. În final, pentru răspunsuri corecte pot fi acordate premii.

4.Să îi dau copilului bani de buzunar? Dacă da, cât?

Un joc recomandat de psihologi este acela de a-i da copilului pe mână bani adevărați. Așa s-ar obișnui cu cheltuielile din viața reală, spun ăpsihologii. Numai că există riscuri. De pildă acela ca fiul sau fiica să îi cheltuiască pe toți în primele două zile. Ce te faci într-o asemenea situație?

Psihologii spun că dacă le dați bani gheață, acest gest trebuie însoțit de câteva condiții. Ideal ar fi să le dați să zicem, 10 lei pe lună, iar în fiecare an să mai adăugați câte doi lei la cei 10. Dacă ei își înmulțesc banii, să primească recompensă. Dacă fac greșeli sau nu se comportă bine, să le tăiați din bani.

Desigur, nu există reguli stabilite în ceea ce privește cât de mult ar trebui să le dați copiilor; suma depinde de cât de mult vă permiteți și la așteptări aveți de la copii. Nu feriți suma cerută de copii. Există riscul ca, dacă nu se aleg cu banii pe care îi vor, să se împrumute de la alții, cu consecințele de rigoare.

Copiii părinților care fac acest lucru pot dezvolta obiceiul de a se baza pe surse de finanțare suplimentare care pot fi destul de costisitoare, cum ar fi datoria sub formă de carduri de credit cu dobândă mare.

4. Sprijin în procesul de bugetare

Cea mai ușoară modalitate de a-i învăța pe copii despre buget este să bugetați împreună.

Când copiii sunt invitați la o aniversare, de exemplu, oferă-le un buget rezonabil și ajută-i să cumpere un cadou aflat în limitelefinanciare de care dispun. (Cei mai mulți experți spun că preferă să le recomande copiilor site-urile de comerț electronic gen eMag, pentru a putea face și comparații între prețuri).

5. Învață-i cum banii pot aduce bani

Când copilul tău a reușit să strângă niște bănuți departe, mută-i banii la o bancă care oferă depozite mai bine plătite. "Îți pun banii la muncă ", spune-i. Și apoi explică-i cât de simplu poți cum banii economisiți pot produce alți bani . Acestea sunt concepte și abilități care le vor sluji pe viață copiilor tăi!

6. Încurajază-i să facă și acte de caritate cu banii lor

 Este un bun exemplu pentru copiii noștri și descurajează comportamentele de egoism și lăcomie. Spune-le despre cauze nobile care merită sprijinite cu bani puțini și că adunând puțin de la oameni mulți, poți face lucruri extraordinare!

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter