• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

Prăbușirea cursului și rata ta la credit. Cât mai este bine până să fie rău

23 Ian 2019
Educaţie

Cursul de schimb euro/leu doboară record și după record și a ajuns să sară binișor de 4,7 lei/euro, ba chiar să meargă mai degrabă către 4,8 lei.

Dacă BNR nu intervine și dacă imaginea internațională a României rămâne la fel de proastă s-ar putea să fie o chestiune de zile până se depășește și pragul de 4,8 lei/euro, nivel la care acum doar câteva luni nici măcar nu se gândea cineva.

Dacă ne luăm după analiștii mai liberali, am putea avea chiar și un euro de 5 lei, ceea ce ar fi, de-a dreptul un șoc.

Printre cei afectați de devalorizarea leului mă număr și eu. Și nu doar pentru că o să plătesc mai mult pentru abonamentul la telefon sau la cablu- ambele calculate în euro- sau pentru că voi plăti, ca noi toți, prețuri mai mari pentru energie și pentru produsele de import.

Eu sunt în categoria celor care sunt, probabil, cel mai grav loviți de devalorizările semnificative ale monedei naționale.

Am un credit în euro și mai am de plătit vreo 15 ani la el. Din fericire, nu e chiar atât de multă lume în situația mea pentru că, după 2011, BNR a făcut aproape imposibilă contractarea unui credit în monedă străină, prin regulamentele pe care le-a introdus, motiv pentru care, astăzi creditele românilor sunt mai ales în lei.

Dar, în situația mea, sunt, totuși, sute de mii de români, care și-au luat locuințe în perioada de boom de până în 2008.

Eu am ales să fac asta chiar în vârf, în 2008, când și prețurile și dobânzile erau la maxim, dar asta e problema mea și promit că nu mai fac.

Sunt eu acum în situația de a plăti mai mult decât în 2008 pe rată? Păăi, nu prea. În 2008 aveam o rată de circa 300 de euro, ceea ce înseamnă că plăteam 1.200 de lei, la un curs de 4 lei/euro cât a ajuns să fie după celebrul atac speculativ.  Astăzi am o rată de 240 de euro și achit, în monedă locală, 1.152 de lei. Pentru calcule am folosit cursul de la casa de schimb, la care cumpăr efectiv, nu cel al BNR.

Acesta este cazul meu, dar să vedem cam care este situația generală.

În 2008, nivelul EURIBOR, în funcție de care sunt calculate ratele la creditele în euro (exact pe modelul folosit și la ROBOR) mergea spre 5%, adică cel mai mare nivel din istorie. Adică, dacă ai avut noroc de o bancă decentă care să își pună o marjă proprie de 4%, să zicem, plăteai atunci o dobândă de circa 9%. Ei bine, azi dobânda aceea este cam 3,6%, pentru că EURIBOR a ajuns la -0,34%. Ai văzut bine. E cu minus.

Ce înseamnă asta? Păi, dacă la un credit de 55.000 de euro, pe 20 de ani, plăteai atunci o rată de peste 480 de euro, acum plătești doar 330-340 de euro.

Adică, prima ta rată a fost cam 1.900 de lei, iar azi, rata este cam 1.600 de lei. Încă e bine. Iar un calcul simplu și, recunosc, simplist, dar sper destul de clar, zice că ,dacă nimic spectaculos nu se întâmplă cu EURIBOR, leul ar trebui să ajungă pe la 5,7 pentru ca rata de astăzi să fie mai mare ca prima rată, din 2008. Iar majoritatea creditelor în euro s-au luat atunci, în 2007 și 2008.  

Dacă vorbim de cineva care a luat un credit în 2010, însă, lucrurile se schimbă, pentru că atunci EURIBOR era deja sub 1%, iar un curs de peste 4,85 lei/euro ar duce rata peste nivelul de acum 8-9 ani.

 

 

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter