• Teste
  • Pontul
    Săptămânii
  • Resurse
  • Evenimente
  • Calculatoare
  • Știri

O prăjitură acum, sau două, dar peste 15 minute? Închipuiți-vă în locul prăjiturilor, o sumă de bani...

02 Ian 2019
Educaţie

Într-unul dintre cele mai celebre experimente din istorie, Walter Mischel și studenții lui au confruntat niște copii de patru ani cu o dilemă crudă: au fost puși să aleagă între o o prăjitură, pe care o puteau obține oricând, și o recompensă mai mare (două prăjituri), pentru care trebuiau să aștepte 15 minute în condiții dificile. Urmau să rămână singuri într-o încăpere, având în față o masă pe care se aflau două obiecte: o singură prăjitură și un clopoțel, pe care copilul îl putea suna oricând, pentru a-l chema pe experimentator și a primi prăjitura. Iată cum a fost descris experimentul: „În cameră nu se găseau jucării, cărți, poze sau orice fel de alte obiecte care să distragă atenția. Experimentatorul ieșea din cameră și nu se mai întorcea până când nu trecuseră cele 15 minute sau până când copilul suna clopoțelul, mânca răsplata, se ridica de pe scaun sau manifesta orice formă de tulburare“. Închipuiți-vă în locul copiilor niște adulți și în locul prăjiturilor, o sumă de bani.Copiii erau supravegheați printr-o oglindă cu vedere unidirecțională, iar filmul care prezintă comportamentul lor în timpul perioadei de așteptare stârnește întotdeauna hohotele de râs ale spectatorilor. Cam jumătate dintre copii au reușit performanța de-a aștepta 15 minute, mai ales îndreptându-și atenția cât mai departe de recompensa tentantă. Doar că, peste zece sau cincisprezece ani, aceiași foști copii se comportau raical diferit.  O prăpastie s-a surpat între cei care au rezistat ispitei și cei care n-au reușit să reziste, deși discutăm de aceiași oameni.

Altfel spus, deși judecau corect când erau lipsiți de educație financiară, odată ajunși la maturitate, ceva le strica  logica gândirii.

Experimentele confirmă că tinerii judecă mai ”normal” decât adulții. De exemplu, într-un alt experiment, 63% dintre respondenți preferă să obțină 3 400 de dolari luna aceasta decât 3 800 de dolari luna următoare. Același om are „personalități” diferite, la vârste diferite. La maturitate pare mai impulsiv decât în copilărie, când e mai intuitiv.

ÎNTREABĂ EXPERTUL

Întreabă expertul

Ai întrebări? Avem răspunsuri!

ABONARE LA NEWSLETTER

Newsletter

Abonare la Newsletter